"Antićevi dani" od 13. do 15. marta na nekoliko lokacija u Novom Sadu

"Antićevi dani" od 13. do 15. marta na nekoliko lokacija u Novom Sadu

U okviru manifestacije održaće se niz kulturnih sadržaja i programa posvećenih Miroslavu Antiću i njegovom stvaralaštvu, dok će se nagrada "Miroslav Antić" za najbolju zbirku pesama u 2018. godini biti uručena Dejanu Aleksiću.

Manifestacija "Antićevi dani", koja se ove godine održava 12. put, počinje u sredu 13. marta i trajaće do petka, 15. marta, najavljeno je na konferenciji za novinare u Skupštini Grada Novog Sada.

- Po mom ličnom ubeđenju Miroslav Antić je najveći pesnik Novog Sada, ali treba podsetiti da je on stvarao i u drugim oblastima, poput likovne i filmske umetnosti. Manifestacija "Antićevi dani" su prilika da se na pravi način i u kontinuitetu odužimo najvećem umetniku Novog Sada, grada koji je ove godine Evropska prestonica mladih, a za dve Evropska prestonica kulture – poručio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

On se zahvalio Organizacionom odboru manifestacije, kao i Kulturnom centru Novog Sada na pripremu bogatog programa "Antićevih dana", pozvavši Novosađanke i Novosađane da posete manifestaciju.

- U tri dana manifestacije publika će se upoznati sa različitim umetničkim aspektima i koliko je Miroslav Antić svestran umetnik – rekla je pomoćnica direktora Kulturnog centra Novog Sada Miljana Kozarov.

Program ovogodišnjih "Antićevih dana" održava se u Gradskoj kući, Tribini mladih i likovnom salonu KCNS-a, Dunavskom parku, Eđšegu, Izdavačkoj kući "Prometej".


Poslednjeg dana "Antićevih dana", u Svečanoj sali Gradske kuće, Dejanu Aleksiću biće uručena nagrada "Miroslav Antić" za zbirku pesama "Radno vreme raja".

- U izvesnom smislu Dejan Aleksić, koji je i zapaženi pesnik za decu, nastavlja dijalog sa pesničkim opusom Miroslava Antića. Knjiga "Radno vreme raja", komponovana u narastajućem troglasju, otkriva nam se kao provokativan pesnički znak našeg vremena. Njena igra ironije i istančane pesničke imaginacije odraz je jednog suverenog alternativnog sveta. Zalazeći i u život i u ontologiju pesme, u isto vreme, razgrađujući njene mitologeme, Aleksić nam nudi vrcavu igru metafora i živih pesničkih slika – istakao je u obrazloženju nagrade predsednik tročlanog žirija Miroslav Radonjić.

U okviru manifestacije "Antićevi dani" održaće se poetske večeri, izložbe, susreti sa nagrađenim pesnikom, promocija knjiga, tribine i drugi sadržaji, a kompletan program može se pogledati na sajtu Kulturnog centra Novog Sada.

Izvor: Skupština Grada Novog Sada

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan