"ANTIĆEVI DANI": U KCNS otvorena izložba Filipa Markovinovića

"ANTIĆEVI DANI": U KCNS otvorena izložba Filipa Markovinovića

Projekcija video-radova pozorišnog, filmskog i televizijskog reditelja Filipa Markovinovića, inspirisanih nedovršenim belim slikama Miroslava Antića, pod nazivom "Sve boje sveta" otvorena je u Likovnom salonu Кulturnog centra Novog Sada.

Izložba je deo programa manifestacije „Antićevi dani“ u okviru koje će biti održani kulturni sadržaji na više lokacija u Novom Sadu, posvećeni velikanu Miroslavu Miki Antiću.

– Mika Antić je naša večita inspiracija, i svake godine sa radošću organizujemo i pratimo manifestaciju Antićevi dani. Ova izložba je svojevrsan odraz Mikinih ideja o slobodi, o mogućnostima, o povezanosti između ljudi, o kreativnom procesu koji je kontinuiran, individualan, ali i saučesnički istovremeno. Zbog toga ona ima posebnu vrednost i posebno mesto u ovogodišnjem programu manifestacije. Slaveći lik i delo našeg istinskog velikana, zapravo slavimo neprolaznost umetničkog stvralaštva koje nije zarobljeno u definicijama i krutim okvirima, koje je u suštini neodvojivo od života, i koje nas podseća na humaniji i uzvišeniji vid postojanja čoveka – naglasio je na otvaranju izložbe član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.Slike Miroslava Antića sa motivima polja suncokreta, nastale su 1986. godine kombinovanom tehnikom na papiru, a neke od njih ostale su nedovršene. Reljefna struktura u obliku suncokreta trebalo je da posluži kao podloga za razlivanje boja. Markovinovićev video rad projektovan je preko belih reljefa suncokreta, te spaja digitalnu sliku dvadeset prvog veka sa širokim slikarskim zamasima dvadesetog. Na taj način postignut je autentičan spoj dve umetnosti, dva umetnika, dve generacije i jedne ideje. Projekciju ovih video-radova zainteresovani mogu da pogledaju do 15. marta.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

opens distrikt servisne informacije izmena režima saobraćaja Evropska noć istraživača 2019 novosadsko porodilište betanija jkp noć istraživača bez vode raspored sahrana novi sad elektrovojvodina novosadska policija opens 2019 servisne informacije novi sad novorođenčad Isključenje struje isključenja struje jkp lisje astrologija horoskopski znaci isključenje vode Elektrodistribucija Novi Sad Novo naselje klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija horoskop bez struje sahrane bebe raspored sahrana i ispraćaja