Aparat za zračenje ponovo u kvaru

Aparat za zračenje ponovo u kvaru

Stari aparat za zračenje na Institutu za onkologiju Vojvodine ne radi od petka, a u ovoj ustanovi kažu da je naručen deo koji je pokvaren i nadaju da se da će do kraja sedmice aparat ponovo biti u funkciji.

U Institutu dodaju da pacijenti koji se na njemu zrače ne treba da brinu zbog pauze u terapiji, jer će ona biti nadoknađena.

Aparat "varian 600 dbx" star je devet godina i više puta do sada se kvario. U Institutu kažu kako ovoga puta nije u pitanju veliki kvar i očekuju da će aparat brzo biti popravljen. Na njemu se zrači između 60 i 70 pacijenata, piše "Dnevnik".

Podsetimo, početkom godine je bio u kvaru "veliki varijan", i tada su bez terapije ostala 102 pacijenta, koliko ih se u tom trenutku zračilo. Pacijentima je tada otkazana terapija i bili su pozvani da je nastave nakon što je kvar otklonjen. I tada je deo bio naručen iz inostranstva.

Oba aparata za zračenje prilično su stara, jedan ima 11, a drugi osam godina. Na njima dnevno zračnu terapiju primi od 160 do 180 pacijenata, a zračenje se obavlja u tri smene. Na listama čekanja u Institutu za onkologiju Vojvodine nalazi se skoro 600 pacijenata.

Institut je polovinom marta dobio i novi aparat za zračenje. Kako je najavljeno, trebalo bi da do kraja godine više ne postoje liste čekanja za zračenje. Sada pacijenti nakon operacije, odnosno hemioterapije, na zračnu terapiju čekaju do tri meseca.

Nedavno je otvoren i objekat "Kamenica 2" u kojem su instalirana još dva aparata za zračenje. Jedan od njih namenjen je terapijama bolesnika Instituta za onkologiju, a drugi pacijentima Instituta za plućne bolesti. Za ove aparate čeka se dozvola za upotrebu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Elektrodistribucija Novi Sad bebe novorođenčad banovina novi sad štrand jkp lisje Vreme u Srbiji Republički hidrometeorološki zavod vremenska prognoza novi sad isključenja struje betanija isključenje vode raspored sahrana novi sad JGSP "Novi Sad" Isključenje struje servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija Vreme u Novom Sadu novosadsko porodilište novosađani klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana i ispraćaja javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Hitna pomoć bez vode bez struje sahrane RHMZ servisne informacije elektrovojvodina