APEL IZ MUP: Prijavite policiji ukoliko naletite na video-igru "Plavi kit"

APEL IZ MUP: Prijavite policiji ukoliko naletite na video-igru "Plavi kit"

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, povodom video igre "Plavi kit" – koja kruži Internetom u zemljama u okruženju, i u kojoj se deca pozivaju na samopovređivanje, pa čak i samoubistvo – apelovalo je danas na sve građane da, ukoliko se sretnu s takvom igricom u našoj zemlji, to odmah prijave policiji.

 - Iako Ministarstvo unutrašnjih poslova u Srbiji nije zabeležilo nijedan slučaj koji ima veze sa video-igrom "Plavi kit", koja potiče iz Rusije, pozivamo sve roditelje i nastavnike da razgovaraju sa decom i prate njihove aktivnosti na Internetu, kako bi ih zaštitili od ovog oblika ugrožavanja sigurnosti – poručuje se u saopštenju MUP.

Takođe, Ministarstvo apeluje na medije da posvete adekvatnu pažnju ovoj pojavi, kako bi se na vreme sprečile neželjene posledice u Srbiji.

Igrica "Plavi kit" pre svega je usmerena na mlađu populaciju. U periodu od 50 dana igranja pred decu se postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni, poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva.

- Ova opasna igrica prisutna je u mnogim državama i zbog nje je navodno stradalo više desetina maloletnika, te će stoga Odeljenje za visokotehnološki kriminal MUP Srbije pojačati aktivnosti ka smanjenju opasnosti od eventualne pojave igrice "Plavi kit" u Srbiji – kaže se na kraju saopštenja. 

Oceni vest:
4
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Stojan

  pre 1141 dan i 12 sati

  Ja bih prijavio decu koja padnu na ovo da urade sebi !!!

  Oceni komentar:
  0
  1
 • evo ne znam

  pre 1141 dan i 9 sati

  VIDEO igra?!

  Oceni komentar:
  0
  0