APEL IZ "VODOVODA": Zaštitite vodomere od smrzavanja

APEL IZ "VODOVODA": Zaštitite vodomere od smrzavanja

Budući da počinje period godine u kom se očekuju niske temperature, iz JKP "Vodovod i kanalizacija" apelovali su na građane koji žive u kućama da blagovremeno toplotno izoluju merne uređaje i unutrašnje instalacije i tako spreče smrzavanje vodomera i nestanak vode u svojim domovima.

Kako se navodi na sajtu ovog gradskog preduzeća, bilo bi dobro i da građani provere da li su vodomerni šahtovi dobro zatvoreni i da ih ne otvaraju kako ne bi došlo do smrzavanja vode u cevima.

Pored toga, preventivno mogu izvršiti toplotnu izolaciju cevi u prostorijama domaćinstva koje se greju slabije ili ne greju uopšte. Bilo bi korisno u ovom periodu isključiti dvorišne česme.

Dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česmi, garaža, šupa i izdvojenih objekata koji se ne greju trebalo bi takođe isprazniti ili blagovremeno obezbediti.

Ukoliko je vodomer postavljen plitko ili u podrumskim prostorijama bez prozora, tada je potrebno postaviti neki termoizolacioni materijal kao što su daske, stiropor ili slama preko vodomera. Zavijanje vodomera u krpe ne predstavlja dovoljnu zaštitu.

Vlasnici objekata u kojima se boravi periodično – kao što su npr. vikendice – i u kojima u zimskom periodu nema potrošnje vode, trebalo bi da iskontrolišu svoje instalacije i vodomere; da ispuste vodu iz tih instalacija, te da zatvore vodu u tim objektima kako ne bi došlo do stvaranja veće štete. Vodomeri u propisno izgrađenim oknima nalaze se ispod zone smrzavanja i ukoliko je vodomerno okno poklopljeno, ne postoji opasnost od ovakve vrste oštećenja.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

srednje škole novi sad servisne informacije novi sad novosađani novi sad zdravlje Noć muzeja horoskop Isključenje struje bez vode Novo naselje novosadsko porodilište vremenska prognoza novi sad RHMZ Vreme u Novom Sadu betanija horoskopski znaci Republički hidrometeorološki zavod 85. Međunarodni poljoprivredni sajam bebe Poljoprivredni sajam tehnički pregled isključenje vode vremenska prognoza JKP Vodovod i kanalizacija isključenja struje novosadski sajam novorođenčad klinika za ginekologiju i akušerstvo elektrovojvodina Spens