APEL IZ "VODOVODA": Zaštitite vodomere od smrzavanja

APEL IZ "VODOVODA": Zaštitite vodomere od smrzavanja

Budući da počinje period godine u kom se očekuju niske temperature, iz JKP "Vodovod i kanalizacija" apelovali su na građane koji žive u kućama da blagovremeno toplotno izoluju merne uređaje i unutrašnje instalacije i tako spreče smrzavanje vodomera i nestanak vode u svojim domovima.

Kako se navodi na sajtu ovog gradskog preduzeća, bilo bi dobro i da građani provere da li su vodomerni šahtovi dobro zatvoreni i da ih ne otvaraju kako ne bi došlo do smrzavanja vode u cevima.

Pored toga, preventivno mogu izvršiti toplotnu izolaciju cevi u prostorijama domaćinstva koje se greju slabije ili ne greju uopšte. Bilo bi korisno u ovom periodu isključiti dvorišne česme.

Dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česmi, garaža, šupa i izdvojenih objekata koji se ne greju trebalo bi takođe isprazniti ili blagovremeno obezbediti.

Ukoliko je vodomer postavljen plitko ili u podrumskim prostorijama bez prozora, tada je potrebno postaviti neki termoizolacioni materijal kao što su daske, stiropor ili slama preko vodomera. Zavijanje vodomera u krpe ne predstavlja dovoljnu zaštitu.

Vlasnici objekata u kojima se boravi periodično – kao što su npr. vikendice – i u kojima u zimskom periodu nema potrošnje vode, trebalo bi da iskontrolišu svoje instalacije i vodomere; da ispuste vodu iz tih instalacija, te da zatvore vodu u tim objektima kako ne bi došlo do stvaranja veće štete. Vodomeri u propisno izgrađenim oknima nalaze se ispod zone smrzavanja i ukoliko je vodomerno okno poklopljeno, ne postoji opasnost od ovakve vrste oštećenja.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

vremenska prognoza novi sad betanija Spens Petrovaradin bebe Novosadski polumaraton jkp lisje novosađani isključenje vode novosadsko porodilište sahrane jkp zoohigijena i veterina elektrovojvodina Republički hidrometeorološki zavod raspored sahrana novi sad isključenja struje NATO bombardovanje Isključenje struje NATO gradsko groblje novorođenčad Vreme u Novom Sadu bez vode bombardovanje novog sada Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo Radio televizija vojvodine JGSP "Novi Sad"