APEL LAĐARA: Nabaviti ili obnoviti ledolomce

APEL LAĐARA: Nabaviti ili obnoviti ledolomce

Udruženje profesionalnih lađara Srbije apelovalo je sinoć na državu da u saradnji sa lađarskom strukom uradi nešto na obnovi ili nabavci ledolomaca, kao i po pitanju održavanja brodova posebne namene, jer je to pitanje ne samo prohodnosti plovnih puteva nego bezbednosti Srbije i njenih suseda.

U saopštenju Udruženja izdatom povodom aktuelnih dešavanja na srpskim rekama i kretanja i lomljenja leda, lađari ukazuju da su prošlogodišnji dug period niskog vodostaja i mala količina padavina u jesenjem periodu su bili jasna najava hladne zime i moguće pojave leda. Udruženje podseća da je putem medija više puta najavljivalo moguću opasnost od pojave leda kao i na opasnosti koje on može da izazove pogotovo na kritičnim delovima plovnih reka.

- Upozoravali smo na nedostatak naših ledolomaca zbog nerešenih imovinsko pravnih odnosa države i privatizovanih brodarskih firmi kao i na slab rad nadležnih inspekcija plovidbe na obezbeđenju gradilišta i kritičnih sektora za plovidbu – navodi se u saopštenju.

Lađari podsećaju da su Srbiji trenutno u ispomoć došla dva Mađarska ledolomca koji su slične gradnje i godišta kao i naši Čakor i Vučevo koji stoje vezani na keju u Novom Sadu.

- Ti mađarski brodovi su stariji od 35 godina i savršeno su operativni i funkcionalni. Najavljena je kupovina novih ledolomaca, pa ovom prilikom pozivamo Državu da u saradnji sa lađarskom strukom, a ne stručnim političarima, uradi nešto na obnovi ili nabavci ledolomaca, kao i po pitanju održavanja brodova posebne namene, jer je to pitanje ne samo prohodnosti plovnih puteva nego bezbednosti države, kako Srbije tako i suseda – navodi se u saopštenju.

U saopštenju koje je potpisao predsednik Udruženja profesionalnih lađara Srbije, kapetan Branislav Vajda, dodaje se da će o aktuelnim problemima obavestiti premijera i tražiti sastanak kako bi se u budućnosti izbegle veće nezgode.

- Podsećamo da je Srbija, samo u vlasništvu firme "Heroj Pinki" a po privatizaciji "Dunav grupa agregati", imala tri ledolomca: Čakor, Vučevo i Petrovaradin. Čakor i Vučevo su tegljači ledolomci kupljeni 1968. godine a Petrovaradin je potiskivač/tegljač/ledolomac sagrađen 1988. godine novcem pokrajine Vojvodine, kao plovila posebne namene od strateškog značaja za zemlju – navode lađari.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan