APEL: Novosađanki potrebna pomoć za transplantaciju pluća

APEL: Novosađanki potrebna pomoć za transplantaciju pluća

Četrdesetosmogodišnjoj Novosađanki Nadi Behari prošle godine je, na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, dijagnostifikovana idiopatska fibroza pluća. Kako ne postoji efikasan lek za lečenje ove bolesti, jedina  mogućnost da ona nastavi normalan život je transplantacija pluća u Opštoj bolnici u Beču, koja košta oko 150.000 evra.

Po profesiji trgovac, uvek puna života i aktivna, Nada Behara je danas vezana za aparat za proizvodnju kiseonika i retko napušta malu garsonjeru. Tu živi sa vanbračnim suprugom Stankom Marinkovićem, koji danonoćno brine o njoj.

- Počelo je pre nekoliko godina, simptomi su bili zamaranje, otežano disanje, crvenilo po rukama i licu i kašalj. Prošle godine sam provela skoro mesec dana na Institutu u Kamenici i tada je uspostavljena dijagnoza idiopatska fibroza pluća, postojanje hroničnog plućnog srca i hronične respiratorne insuficijencije. Leka nema i stručni tim lekara je ustanovio da je jedini spas i mogućnost produženja života transplantacija pluća – priča Nada otežano dok udiše kiseonik kroz cevi aparata.

Behari je predloženo da se to uradi u Beču kod profesora Valtera Klepetka. Poslata je njena dokumentacija i čeka se odgovor. Na osnovu dostupnih informacija sa sajta austrijske bolnice, Nadini lekari su utvrdili da je za operaciju potrebno oko 100.000 evra i približno još 50.000 evra za postoperativni period. U međuvremenu Nadini prijatelji i rođaci započeli su sa mukotrpnom akcijom prikupljanja para.

Stanko kaže da oni te pare nemaju, ali da će sve uraditi kako bi joj omogućili normalan život.

- Nada ima penziju 13.400 i dobija još 16.000 dinara za tuđu negu i pomoć. Pola tih para ode na lekove i razne potrepštine za njenu negu. Dobija lek Esbrajt (Esbriet) koji ne leči, ali zaustavlja napredak bolesti. Za prvu kutiju tog medikamenta morali smo platiti 2.500 evra. Tada sam podigao kredit i organizovali smo humanitarno veče. Srećom država se postarala i više ne moramo plaćati za taj lek, nego ga dobijamo besplatno. Preko PIO fonda smo dobili aparat za proizvodnju kiseonika u kućnim uslovima. Ona je prikovana za taj aparat i bez njega ne može. Od prijatelja i rodbine dobili smo jedan sličan aparat, ali manji i njega koristimo da bismo mogli izaći iz stana barem na sat vremena – objašnjava Stanko i nastavlja:

- Odemo tamo gde ima više zelenila, ali ona se umori već posle deset metara, pa sednemo na klupu. Ja moram da budem stalno pored nje, jer ako joj padne kiseonik i nema ga dovoljno u plućima, počne da se guši. Ja brinem o njoj, radim i sve po kući i meni to ne pada teško – kaže Stanko.Iako većina humanitarnih organizacija prednost daje deci pri prikupljanju pomoći, Nadini prijatelji i porodica su uvereni da se i njoj može pomoći da bi joj obezbedili novac za transplantaciju pluća.

 - Ne izlazi mi iz glave emisija koju sam pre nekoliko meseci gledao na televiziji. Jednoj devojci od 28 godina, koja je bolovala od iste bolesti kao moja Nada, urađena je transplantacija pluća u Beču. Posle dve godine ona se penjala sa planinarima. Danas je zdrava i nova devojka. Borim se za ozdravljenje moje Nade. Mlada je žena i želim da  započne novi život. Mnogim ljudima u Srbiji su pomogli. Potrebno je samo malo dobre volje i humanosti, to bi pomoglo da ona ozdravi – kaže Stanko.

ŽIRO RAČUN ZA POMOĆ: Svi koji žele da pomognu Nadi Behari, to mogu učiniti uplatom novca u banci "Intesa" na dinarski žiro račun 160-5810200038240-59, ili na devizni račun RS 35-160-5830200539436-65 RC Novi Sad 58 eksp 20, poziv na broj 160-1-73.

Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan