Apel poslodavcima da zaštite radnike od vrućine

Apel poslodavcima da zaštite radnike od vrućine

Poslodavci su dužni da vode računa o zdravlju zaposlenih. Ako je temperatura viša od 36 stepeni, smatra se da su to nepovoljni uslovi za rad na otvorenom.

Preporuka resornog Ministarstva je da se u periodu kada je najtoplije – od 11 do 17 časova, ne radi direktno na otvorenom, kaže za RTV načelnica Inspekcije rada za Južnobački okrug Ljiljana Stojšić.

Slavoljub Blagojević je vozač u Gradskom saobraćajnom preduzeću Novi Sad. Njegova smena traje osam sati i kako je rekao, firma je klimatizovala 70 autobusa i to olakšava posao.

Dušanka Budošan šest godina peče roštilj u jednom novosadskom restoranu. Kaže da radi u dobrim uslovima, da je prostor klimatizovan i da uspeva da se adaptira na vrućinu.

U određenim situacijama radnici rade na otvorenom bez obira na to što temperatura prelazi 36 stepeni, kao u slučaju kada građevinski radovi moraju biti završeni u određenom roku.

Tada poslodavac ima obavezu da preduzme odgovarajuće mere, kako ne bi došlo do oštećenja zdravlja zaposlenih ili povrede na radu, kaže načelnica Stojšić.

- Mere zavise od toga čime se bavite. Najviše su usmerene ka građevinskim firmama i ka poljoprivredi... Da se obezbede odgovarajući šeširi, kape, da se obezbedi voda, prostorija za rashlađivanje – kaže Stojšić.

Ukoliko poslodavci ne ispune svoje obaveze, slede sankcije u vidu plaćanja novčanih kazni u iznosu od 800 hiljada do milion dinara.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan