Apel poslodavcima da zaštite radnike od vrućine

Apel poslodavcima da zaštite radnike od vrućine

Poslodavci su dužni da vode računa o zdravlju zaposlenih. Ako je temperatura viša od 36 stepeni, smatra se da su to nepovoljni uslovi za rad na otvorenom.

Preporuka resornog Ministarstva je da se u periodu kada je najtoplije – od 11 do 17 časova, ne radi direktno na otvorenom, kaže za RTV načelnica Inspekcije rada za Južnobački okrug Ljiljana Stojšić.

Slavoljub Blagojević je vozač u Gradskom saobraćajnom preduzeću Novi Sad. Njegova smena traje osam sati i kako je rekao, firma je klimatizovala 70 autobusa i to olakšava posao.

Dušanka Budošan šest godina peče roštilj u jednom novosadskom restoranu. Kaže da radi u dobrim uslovima, da je prostor klimatizovan i da uspeva da se adaptira na vrućinu.

U određenim situacijama radnici rade na otvorenom bez obira na to što temperatura prelazi 36 stepeni, kao u slučaju kada građevinski radovi moraju biti završeni u određenom roku.

Tada poslodavac ima obavezu da preduzme odgovarajuće mere, kako ne bi došlo do oštećenja zdravlja zaposlenih ili povrede na radu, kaže načelnica Stojšić.

- Mere zavise od toga čime se bavite. Najviše su usmerene ka građevinskim firmama i ka poljoprivredi... Da se obezbede odgovarajući šeširi, kape, da se obezbedi voda, prostorija za rashlađivanje – kaže Stojšić.

Ukoliko poslodavci ne ispune svoje obaveze, slede sankcije u vidu plaćanja novčanih kazni u iznosu od 800 hiljada do milion dinara.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe bez vode novorođenčad bez struje servisne informacije novi sad groblje epk 2021 OK Vojvodina sahrane novi sad elektrovojvodina odbojka almaško groblje Fruška gora gradsko groblje Spens havarija na vodovodu Elektrodistribucija Novi Sad novosadsko porodilište betanija jkp lisje lisje opens 2019 isključenja struje Isključenje struje radosne vesti servisne informacije sahrane raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija Daško i Mlađa