Apel: Ugrožen rad Matice srpske!

Apel: Ugrožen rad Matice srpske!

Upravni odbor Matice srpske saopštio je da je zbog znatnog smanjenja iznosa za redovno funkcionisanje te naše najstarije ustanove kulture, ugrožen njen elementarni opstanak.

Članovi Upravnog odbora Matice srpske su "zaprepašćeni činjenicom" da je Ministarstvo kulture i informisanja "neopravdano i nepravedno smanjilo sredstva" za Matičino redovno funkcionisanje, za više od 30 odsto, navedeno je u saopštenju sa sednice tog organa.

Dodaje se da je Matica srpska prošle godina od Ministarstva kulture dobila iznos od 46 miliona dinara dok je za ovu godinu "predvidjen ugovor na svega 35 miliona", od čega se Ministarstvu finansija vraća oko tri miliona dinara na osnovu zakona o uštedi na platama i zaradama.

"Takvim smanjenjem, kojim mogu da se isplate zarade zaposlenih i manji deo materijalnih troškova, u Matici srpskoj je ugrožen sistem kao celina. Ugrožen je elementarni opstanak ustanove, njeni programi za javnost i delovanje u regionu i svetu", navodi Upravni odbor.

Ugroženo je i izdavanje "Letopisa Matice srpske", najstarijeg srpskog i svetskog časopisa, koji kontinuirano izlazi gotovo puna dva veka.
"Najodlučnije protestujući protiv takvog postupka, iskreno se nadamo da će nadležno Ministarstvo kulture i informisanja učiniti ono što je jedino opravdano, te da će ispraviti ovako kardinalnu grešku", navodi se u saopštenju.

Upravni odbor Matice srpske ukazuje na to da je neophodno krajnje ozbiljno sagledati finansijske okolnosti pod kojima funkcioniše ta ustanova i "umanjenje sredstava svesti na meru koju nameću zakonska rešenja".

MANJAK PARA, MANJAK ZNANJA: Ukoliko ta greška ne bude ispravljena, pa "Letopis" i Matica srpska budu prinuđeni da znatno redukuju svoju delatnost, Ministarstvo kulture i informisanja "celoj kulturnoj i društvenoj javnosti jasno stavlja do znanja da svoj posao ne obavlja sa neophodnim minimumom kompetencija, znanja i odgovornosti", ističe Upravni odbor Matice srpske.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

EPS bez struje raspored sahrana novi sad betanija isključenja struje horoskopski znaci vremenska prognoza novi sad novosadsko porodilište bebe štrand dunav servisne informacije Miloš Vučević servisne informacije novi sad horoskop havarija na vodovodu gradsko groblje porodilište novorođenčad JGSP "Novi Sad" matična knjiga rođenih radosne vesti elektrovojvodina almaško groblje jkp novosadska toplana sahrane jkp lisje RHMZ bez vode novosađani