"Apoteka Novi Sad" ulazi u javno-privatno partnerstvo

"Apoteka Novi Sad" ulazi u javno-privatno partnerstvo

Nadležni pokušavaju da izbegnu likvidaciju novosadske apotekarske ustanove.

Rešnje za nagomilane probleme u "Apoteci Novi Sad" – državnoj farmaceutskoj kući koja neophodnim lekovima snabdeva grad i okolinu – sve je bliže. Gradske vlasti, poslovodstvo i predstavnici zaposlenih, kako je za "Novosti" potvrđeno u ovoj apotekarskoj ustanovi, počeli su s pripremama za ulazak "Apoteke Novi Sad" u javno-privatno partnerstvo. Ovaj posao, kako se očekuje, mogao bi da bude završen do kraja godine.

Ovakvo rešenje, podseća beogradski list, predložio je i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, koji je nedavno naveo kako se zdravstvena ustanova, kao i ceo niz državnih apotekarskih ustanova, našla u teškoj situaciji zbog nagomilanih dugova dobavljačima i prepolovljenih zarada. Vučević je takođe naveo kako su se, u razgovorima sa zaposlenima u Apoteci i sa poverocima, iskristalisale dve mogućnosti – likvidacija ili javno privatno partnerstvo.

- Grad Novi Sad i "Apoteka Novi Sad" su ušli u projekat javno-privatnog partnerstva – izjavljuje za "Novosti" Nada Ilić, direktorica ove zdravstvene ustanove.

- Prvi korak ovog projekta je analiza tržišta za projekat upravljanja našom ustanovom. Ovaj projekat ima dobre šanse da uspe. Naravno, naše želje su za to da se zadrže sve apoteke, pa i one po prigradskim naseljima, da se zadrže svi radnici i, naravno, da se ne menja delatnost. To smo dužni pre svega građanima Novog Sada, koji moraju da se snabdevaju lekovima, živeli oni u centru ili u prigradskim naseljima – kaže Ilić, dodajući kako je "Apoteci Novi Sad" dodatnu vrednost dalo otvaranje galenske laboratorije, koja, već sada, nekoliko meseci po otvaranju, svojim proizvodima snabdeva ne samo Novi Sad i Klinički centar Vojvodine, nego i bolnice širom Pokrajine.

I zaposleni u Apoteci su nedavno takođe naveli kako za ovu apotekarsku ustanovu, najveću u Vojvodini, koja postoji od 1963. godine, a čuva tradicije apotekarstva Novog Sada, duge gotovo 300 godina, sa mrežom od 30 apoteka likvidacija nije adekvatno rešenje.

- "Apoteka Novi Sad" je osnovana zbog opšteg interesa, s ciljem sprovođenja primarne zdravstvene zaštite, što prvenstveno podrazumeva snabdevanje građana lekovima i medicinskim sredstvima, a ne zbog ostvarivanja profita – kažu za "Novosti" zaposleni u ovoj ustanovi. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan