APV: Mere za suzbijanje afričke kuge svinja ne donose rezultate, Vojvodini vratiti nadležnosti iz oblasti poljoprivrede! 

APV: Mere za suzbijanje afričke kuge svinja ne donose rezultate, Vojvodini vratiti nadležnosti iz oblasti poljoprivrede! 

Akcija progresivne Vojvodine (APV) upozorava da se Vojvodinom ubrzano širi zarazna bolest afrička kuga svinja, koja "preti da potpuno uništi ionako osiromašen stočni fond pokrajine".

Samo u poslednjih mesec dana zahvaćeno je osam vojvođanskih opština, gotovo sve opštine u srednjem i južnom Banatu, Šid i Stara Pazova u Sremu i opština Titel u Bačkoj, napominju.

Ponovo se pokazalo da vlast iz Beograda ne ume da se stara o vojvođanskoj poljoprivredi jer mere koje je propisala Uprava za veterinu republičkog Ministarstva poljoprivrede za zaustavljanje epidemije nisu donele rezultate. Svakodnevno nam se javljaju građani koji tvrde i dokumentuju snimcima i fotografijama da se ne poštuju sanitarne mere o zbrinjavanju uginulih životinja, štabovi za vanredne situacije još nisu formirani u svim vojvođanskim opštinama, uveliko se kasni s novim, oštrijim merama za borbu protiv epidemije koje su neophodne. Pozivamo sve nadležne državne, pokrajinske i lokalne organe da preduzmu sve neophodne mere kako bi se ova smrtonosna bolest po za životinje zaustavila, uključujući (ako je potrebno) i zabranu prometa mesa iz država pogođenih epidemijom, zabranu lova na ugroženom području, pojačan inspekcijski nadzor i iznad svega primenu zakona i postojećih propisa. U suprotnom, posledice će biti katastrofalne – smatra APV.

Zbog afričke kuge u Srbiji eutanazirano oko 18 hiljada svinja

Iz ove političke organizacije poručuju da je sistemsko rešenje za ovaj problem upravo i ono najlogičnije – "Vojvodini vratiti pravo da upravlja poljoprivredom, koja je oduvek bila okosnica njenog razvoja!"

Zbog toga će jedan od prioriteta Akcije progresivne Vojvodine nakon pokrajinskih izbora biti pokretanje inicijative da Autonomnoj Pokrajini Vojvodini budu vraćene nadležnosti iz oblasti poljoprivrede, a među njima i nadležnost da upravlja veterinarskom inspekcijom na svojoj teritoriji, koja proizilazi iz Ustavom zagarantovanog prava da uređuje pitanja od pokrajinskog značaja u ovoj oblasti – zaključuju iz Akcije progresivne Vojvodine.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • O nemačkoj svinjetini na srpski način

    pre 289 dana i 18 sati

    18.000 svinja je 1800 tona, ili 180 vagona po starim standardima, a ako je vagon 15 m dužine, onda je to jedna zaista dugačka kompozicija.
    Lepo od Srbije što je "Srpskoj Vojvodini", kako je obaveza svih autora tv emisija da je nazivaju, što su vratili nadležnosti u vezi srpske poljoprivrede i srpskih svinja.
    Postoji bojazan u srpskom narodu da će se javiti nestašica srpske svinjetine u srpskim lancima snabdevanja, ali ne bojte se - nismo ni do sada jeli srpske svinje.
    p.s.
    Srpski autor komentara

    Oceni komentar:
    0
    2
  • Mihajlo

    pre 289 dana i 17 sati

    Stampace Bili meso, bez brige...

    Oceni komentar:
    0
    2
  • Svetlana NS

    pre 289 dana i 13 sati

    Čim proradi surčinska fabrika "mesa", biće ga u izobilju.

    Oceni komentar:
    0
    0