APV traži smenu člana Gradskog veća zaduženog za kulturu 

APV traži smenu člana Gradskog veća zaduženog za kulturu 

Akcija progresivne Vojvodine smatra da Dalibor Rožić mora biti smenjen s funkcije "zbog sramnog ćutanja, nečinjenja i dopuštanja da se zaštićeno kulturno dobro Kompleks Banovine urušava kao posledica radova na podzemnoj garaži".

Oni podsećaju da su još 2. novembra 2022. godine, na osnovu nalaza građevinske inspekcije Grada Novog Sada "konstatovana su ozbiljna oštećenja zgrade Skupštine AP Vojvodine koja mogu dovesti do ugrožavanja stabilnosti zgrade". 

Kao član Gradskog veća zadužen za kulturu koji tu dužnost obavlja od 2013. godine, Dalibor Rožić je morao biti upoznat s činjenicom da je Kompleks Banovine u Novom Sadu utvrđen kao spomenik kulture (05 broj 633-1552/2007 22. marta 2007. godine) i da je bilo neophodno izdavanje saglasnosti na projektnu dokumentaciju za konzervatorske uslove, što Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, institucija zadužena za zaštitu ovog kompleksa, nije ispoštovao – navodi se u saopštenju APV-a i dodaje:

Ponižavajuće je da se on nije nijednom obratio javnosti niti je na bilo koji način upotrebio svoja ovlašćenja da zaštiti to kulturno dobro. Sve to se događalo u godini kad je Grad Novi Sad nosio titulu Evropske prestonice kulture. Kultura nije samo zabava i prezentacija jeftinog i praznog sadržaja kroz različita dešavanja koja smo imali prilike da vidimo prošle godine. Novi Sad je i dobio ovu titulu najpre zbog svog kulturnog, materijalnog i nematerijalnog nasleđa, a ostaće upamćen po tome što ju je, umesto da zaštiti i promoviše, gradska vlast iskoristila za rušenje jednog spomenika kulture. Dalibor Rožić je bio dužan da reaguje i svojim ličnim integritetom pokuša da zaustavi i sanira ovu nezapamćenu sramotu

Podsećamo, zabrinutost zbog oštećenja zidova unutar Skupštine Vojvodine izrazile su brojne stranke i pojedinci, kao i Društvo arhitekata Novog Sada:

Društvo arhitekata Novog Sada: S razlogom smo zabrinuti za sudbinu objekata Banovine i Skupštine APV

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jelena

  pre 196 dana i 4 sata

  Sramno je optužiti jednog kulturnog i vrednog čoveka koji vodi računa o kulturi našeg grada i obavlja svoj posao časno. Pitajte građevince i ostale koji su nadležni za radove.
  Program za vreme trajanja Novi Sad Evropska prestonica kulture sigurno nije bio ni prazan ni jeftin u kvalitativnom smislu. Da su osobe koje traže smenu Rožića posetile majar pet događaja, bilo bi jasno da je tako nešto nije bilo u otpicaju.
  Tražite smenu nekog drugog ko je nadležan, a ne Dalibora Rožića!

  Oceni komentar:
  6
  4