APV: U Novom Sadu sve manje pedijatara, a sve više dece

APV: U Novom Sadu sve manje pedijatara, a sve više dece

Akcija progresivne Vojvodine (APV) upozorila je Novosađane na problematično stanje u službi za zdravstvenu zaštitu dece u našem gradu.

U Službi za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja "Novi Sad" trenutno je zaposleno 56 pedijatara i 89 medicinskih sestara, koji godišnje obave preko 600.000 pregleda u 20 novosadskih ambulanti u gradu i prigradskim naseljima.

Akcija progresivne Vojvodine naglašava da se od 2015. broj pedijatara se iz godine u godinu se smanjuje, dok se broj dece u Novom Sadu u isto vreme povećao za oko 20.000.

Broj pedijatara nije dovoljan za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu dece u Novom Sadu, a da bi se ispoštovali bar minimalni standardi koji važe za Srbiju, potrebno je odmah zaposliti još najmanje pet lekara, a zatim po tri svake naredne godine – napominju iz ove partije i dodaju:

– Neophodna su i dodatna sredstva za specijalizaciju budućih pedijatara jer gradske vlasti proteklih godina nisu brinule o usavršavanju mladih lekara, a rezultat je da pedijatara više nema na tržištu rada.

A da li je pedijatar u svih 20 ambulanti zaista dostupan?

APV navodi da "trenutno od 20 ambulanti, zbog nedovoljnog broja lekara i nemara gradske vlasti, pedijatrija radi redovno u samo deset objekata, u pet uopšte ne radi ili ne radi povremeno, a u četiri funkcioniše uz skraćeno radno vreme".

Ambulante na Sajlovu i na Čeneju nedelju dana će raditi bez lekara

Rumenčani strahuju ako im se dete razboli, pedijatar trenutno radi 12 i po sati nedeljno


 Pored toga što je u Novom Sadu premalo pedijatara, što deca čekaju na pregled po nedelju dana i više, ambulante su u mnogim naseljima često zatvorene i nedostupne. Građani zato s pravom negoduju, pokreću različite peticije, ali bez uspeha –  ističe Akcija progresivne Vojvodine i pita se:

 Zar to nije dovoljan razlog da se hitno zaposle novi pedijatri i uloži više sredstava iz gradskog budžeta za primarnu zdravstvenu zaštitu?

Umesto toga, smatraju, "građani su primorani da dodatno, iz svog džepa plaćaju za lečenje dece privatnim ordinacijama, kojih je iz dana u dan sve više, dok se broj državnih ambulanti i lekara smanjuje". U ovom trenutku ima više od 40 privatnih pedijatrijskih ordinacija u Novom Sadu.

 Vladajući režim želi sistem u kojem lečenje dece nije usluga dostupna svima, već privilegija onih koji to mogu da plate. Jedini način da se to spreči jeste veće ulaganje u javnu zdravstvenu zaštitu, hitno školovanje i zapošljavanje novih lekara specijalista. U budžetu Grada Novog Sada postoji dovoljno prostora za to nakon što smenimo nesposobnu i štetnu lokalnu vlast Srpske napredne stranke – zaključuje APV. 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Besplatne prezervative od dežele

  pre 89 dana i 14 sati

  Postoji rešenje i za to, koje se uklapa u budžet. Treba imati manje dece.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Sava

  pre 88 dana i 20 sati

  Postoji rešenje. Sada dolaze iz zone otvorenog balkana južnog dela pedijatri. O svemu je precednik muslio.

  Oceni komentar:
  0
  2