APV upozorava na loše sprovođenje novog Zakona o fiskalizaciji

APV upozorava na loše sprovođenje novog Zakona o fiskalizaciji

Novi Zakon o fiskalizaciji trebalo bi da olakša rad svima koji koriste fiskalne kase. On, međutim, predviđa da će tranzicioni proces trajati do 1. maja 2022. godine, kada će raniji zakon o fiskalnim kasama prestati da važi.

Do tog roka, koji ističe za nekoliko dana, trebalo bi promeniti svih 290.000 kasa koje su danas u upotrebi u Srbiji novim kasama. Koliko nam je poznato, dosad je zamenjeno svega 30.000 kasa. Ako se zamena nastavi postojećim tempom, biće završena za nekoliko godina, tako da je već sad očigledno da zakonski rok neće biti ispoštovan. Za loše sprovođenje zakona nadležno je Ministarstvo finansija i Poreska uprava Republike Srbije – navodi se u saopštenju Akcije progresivne Vojvodine (APV).

Oni, dalje, postavljaju pitanje "kako ministar Mali i ostali nadležni nameravaju da reše ovaj ogroman problem koji ugrožava rad skoro svim delatnostima koje u pružanju svojih usluga izdaju fiskalni račun?"

Pitanje fiskalizacije je, dodaju, pitanje od izuzetnog političkog značaja jer je "neblagovremenim sprovođenjem zakona od strane ministarstva ugrožen rad svima koji nisu uspeli da zamene kase u propisanom roku".

Postavljamo pitanje i kako će se rešiti ovaj problem, koji je očigledno nastao zbog nestručnosti, nezainteresovanosti i bahatosti političkih aktera koji, nažalost, vode našu državu i naše javne institucije – smatra Inicijativni odbor Akcije progresivne Vojvodine koji  zahteva da se ovaj problem što pre reši jer se on tiče svih građana, radnika i potrošača, ne samo vlasnika i odgovornih lica koji izdaju račune.

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Oprez

  pre 523 dana i 14 sati

  Ovakva fiskalizacija istovremeno ugrožava privatne podatke građana.
  Svako ko plati nešto karticom, treba da bude svestan da će se svi podaci o njegovoj kupovini moći obrađivati, a posredno će ih imati i Brisel i amerika, jer softver je dobijen, softver nije naš. Što znači da će postojati bekap lokacija van Srbije, kao što je sa softverom iz zdravstva.
  Ako 24x7 Poreski kontrolni centar ima podatke, imaće ih i ostali, šta god oni nama pričali.
  Oni sarađuju sa Briselom u najvećoj mogućoj meri.

  Oceni komentar:
  1
  8