APV: Zbog čega svaki novi projekat u Novom Sadu prati masovna seča drveća? 

APV: Zbog čega svaki novi projekat u Novom Sadu prati masovna seča drveća? 

Akcija progresivne Vojvodine (APV) smatra da će Novosađani ovu gradsku vlast pamtiti po "masovnoj seči drveća na više površina u gradu pod izgovorom novih investicija, projekata i razvoja".

Tako je ove godine u parku pored Železničke stanice bespotrebno posečeno nekoliko desetina stabala tokom izgradnje brze pruge i renoviranja Železničke stanice, premda je trasa pruge ostala ista. Reč je o jedinom parku o ovom delu grada koji, iz godine u godinu, ostaje sa sve manje zelenila – piše u saopštenju APV-a.

FOTO: Drvocid u Železničkom parku


Oni navode da je najnoviji primer masovna seča drveća na Šodrošu tokom prošlog vikenda, "kad je posečeno oko stotinu stabala" i pitaju se kako je moguće da se tako nešto desi bez zvaničnog obaveštenja iz kojih razloga, u kom obimu i najave kad će seča biti obavljena.

FOTO i VIDEO: Građanski aktivisti brane Šodroš, dežuraće da spreče seču stabala


Ovakva praksa je nedopustiva, pogotovo u gradu koji ima manjak zelenih i površina pod šumom. Zahtevamo da seča stabala na Šodrošu pod hitno bude obustavljena i da javnost bude zvanično obaveštena ko je odgovoran za to – zahteva ova partija.

Oni smatraju da "ovako neodgovoran čin koji nanosi štetu prirodnom okruženju i narušava kvalitet života ne može biti izveden bez nečijeg odobrenja, plana i dozvole".

Pretpostavke da su u pitanju pripremni radovi za izgradnju novog mosta preko Dunava ne mogu biti razložno objašnjenje s obzirom na to da još nije dobijena validna dozvola za njegovu izgradnju. Javnost još nije zvanično upoznata s podacima o tome koliko će izgradnja mosta ugroziti životnu sredinu u okolini, izuzev preko maketa koje izazivaju opravdani strah da će to područje biti pretvoreno u novi "investitorski raj" – zaključuje APV. 

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • I zbog čega rađamo probleme, nepotrebno?

  pre 59 dana i 16 sati

  Naglašavam - "još nije dobijena validna dozvola za njegovu izgradnju".
  Ko će izdati dozvolu, protivno volji građana, a za ljubav PRIVREMENIH političara i njihovih kumova?
  Previše toga se u ovoj deželi događa na silu, samovoljno i mimo bilo kakvog konsultovanja javnosti.
  Most sasvim lepo može da se gradi i malo dalje, pa da zaista bude obilaznica.

  Oceni komentar:
  0
  8