Arežina sudskom odlukom vraćen na mesto direktora RTV

Arežina sudskom odlukom vraćen na mesto direktora RTV

Osnovni sud u Novom Sadu poništio je odluku Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine o smeni direktora programa Slobodana Arežine i naložio pokrajinskom javnom servisu da Arežinu vrati na funkciju s koje je smenjen 4. maja prošle godine.

Nepravosnažnom presudom koju je 25. aprila donela sudija Gordana Glavaški – a u koju je uvid imao portal Cenzolovka – poništava se aneks ugovora o radu kojim je Slobodan Arežina nakon smene premešten na novo radno mesto u okviru pokrajinskog javnog servisa

Sud je stanovišta da odluka Upravnog odbora o razrešenju direktora programa "sadrži niz nedostataka formalne prirode koji je čini nezakonitim".

Arežina je prošle godine tužio RTV, smatrajući upravo da je odluka o njegovom smeni nezakonita. Kao razloge za njegovu smenu Upravni odbor je Arežini stavio na dušu zanemarivanje obaveze donošenja Plana proizvodnje i emitovanja programa, te pad gledanosti.

Sudija Glavaški je u svojoj presudi, međutim, navela da opštim aktima RTV, važećim u vreme dok je Arežina bio na funkciji, "nije bilo decidirano regulisano da je sačinjenje Plana proizvodnje i emitovanja, bila obaveza direktora programa".

Na ovu presudu dozvoljena je žalba u roku od 15 dana.

Nakon objave ove vesti, pristiglo nam je i saopštenje iz pokreta "Podrži RTV", koje vam prenosimo u celini:

- Odluka Osnovnog suda u Novom Sadu da u prvostepenom postupku poništi odluku Upravnog odbora o smeni direktora programa Slobodana Arežine i naloži RTV-u da ga vrati na funkciju, potvrda je da su prošlogodišnje smene na RTV-u bile protivzakonite, a obrazloženja koja je rukovodstvo davalo zasnovana na nesitinama – kaže se u saopštenju i dodaje:

S obzirom na to da je ta odluka rezultirala smenom čitavog uredničkog tima, drastičnim urušavanjem programa i padom gledanosti, očekujemo da se ponište i ostale odluke koje je v.d. rukovodstvo donelo, a da odgovorni za štetu učinjenu javnom servisu snose i krivičnu odgovornost.

Ova presuda je očekivana, zasnovana je na pravdi i pravu, pa očekujemo da će postati i pravosnažna, odnosno da vlast neće uspeti da je pritiskom na pravosuđe izmeni na višoj sudskoj instanci.

Posle ovakve sudske odluke, nedopustivo je da članovi Upravnog odbora provedu i jedan dan više na svojim pozicijama, pa  još jednom zahtevamo da bez odlaganja podnesu neopozive ostavke, jer je potvrđeno da su radili protiv zakona, interesa javnog servisa i građana koji su ga osnovali, koji ga plaćaju i kontrolišu.

Ukoliko to ne učine sami, Pokret "Podrži RTV" zahteva od Regulatornog tela za elektronske medije da ih smeni i tako spreči dalje urušavanje našeg javnog servisa. U suprotnom će i sami postati saučesnici u nezakonitim radnjama koje se u toj kući sprovode već godinu dana.

Iako je ova sudska odluka velika pobeda u borbi koju "Podrži RTV" već godinu dana vodi za javni servis, od borbe ne odustajemo, jer svi odgovorni za učinjenu štetu moraju da snose moralnu i krivičnu odgovornost – kaže se na kraju saopštenja pokreta "Podrži RTV".

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Spens isključenja jkp lisje astrologija servisne informacije novi sad novorođenčad raspored sahrana novi sad uhapšen diler isključenje vode servisne informacije isključenja struje zodijak Novosadska racija obeležavanje novosadske racije zdravlje dnevni horoskop novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija sremska kamenica klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe raspored sahrana i ispraćaja izmena trase autobusa gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević betanija saveti elektrovojvodina bez vode sahrane novi sad horoskop