Arhitekte zabrinute zbog solitera u centru grada: Šta se krije iza interesa privatnika?

Arhitekte zabrinute zbog solitera u centru grada: Šta se krije iza interesa privatnika?

Vest da bi u centru Novog Sada, preko puta glavne pošte, mogao da se izgradi soliter izazvala je burne reakcije u javnosti. Arhitekte su tim povodom uputile i otvoreno pismo javnosti u kojem navode sve nedostatke koje bi objekat mogao da ima, dok u "Urbanizmu" kažu da plan zadovoljava sve zakonske odrednice.

Soliter koji bi trebalo da se izgradi u centru grada imaće 12, a ne 13 spratova i 30 hiljada kvadratnih metara, a ne 40 hiljada, kako se ranije pojavila informacija u javnosti, rekao je za RTV direktor Javnog preduzeća "Urbanizam" Dušan Miladinović. On je dodao i da se sve radi u interesu Novosađana i da će objekat dati i komunalni doprinos gradu, a izgradiće se i podzemne garaže, što bi moglo da rastereti parkiranje u centru grada.

- Želimo da pokrenemo gradnju i gradnja se pokreće. Privatni investitori imaju inicijativu jer imaju pare i hoće na nekom delu da rade. Naravno da mi ne izlazimo u potpunosti u susret. Nekad da, nekad ne, u zavisnosti kakve su želje. Neko odustane a neko prihvati naša ograničenja - kaže Dušan Miladinović.

Da lokacija treba da se izgradi saglasne su i arhitekte, ali ne na ovakav način, jer kako kažu, umetanje toliko kvadratnih metara na tako malom prostoru postavlja pitanje kvaliteta stanovanja u soliteru, a narušava se i urbanistička slika grada i izgled Bulevara Mihajla Pupina. Dodaju da je problem i to što ne znamo šta se krije iza interesa privatnika.

Arhitekta Stevan Rodić kaže:

- Radi se o tome da građani Novog Sada plaćaju Urbanizmu preko Skupštine grada da se izmeni lokacija za privatne potrebe. Zašto mi kao građani plaćamo privatnika?. Od kojih para je plaćeno Urbanizmu da se vrši ceo ovaj proces. To neko treba da objasni.

Ova lokacija je od velikog značaja za Novi Sad i ono što brine arhitekte je na koji način će se Grad ograditi da investitor završi objekat i šta će se desiti ukoliko ovo postane ruglo grada.

Primedbe na urbanistički plan mogu do 4. novembra da daju i Novosađani. Naime, Gradska uprava je dala na uvid urbanistički plan koji se može videti u prostorijama "Urbanizma", kao i na njihovom sajtu.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tanja

  pre 3102 dana i 10 sati

  Bolje napraviti podzemnu garazu a povrsinu koristiti za malu OAZU u centru grada...zelenilo,fontana,cesma sa pijacom vodom.Dajte gradu dusu,nemojte da vam je uzmu!!!
  Pozdrav

  Oceni komentar:
  0
  8