Astronomi otkrili potencijalno opasan asteroid

Astronomi otkrili potencijalno opasan asteroid

Pretraživanjem neba astronomi su naišli na tri nepoznata asteroida, od kojih je jedan označen kao "potencijalno opasan".

Njegov prečnik je oko 1,5 kilometara, a ono što najviše privlači pažnju naučnika je činjenica da ima putanju zbog koje bi u budućnosti mogla da se približi Zemlji i napravi problem. dok su druga dva nebeska tela bliža Suncu nego Zemlji i ne predstavljaju opasnost po nas.  

Naučnici tvrde da ove činjenice nimalo ne umanjuju značaj otkrića jer najbolje opisuje sve poteškoće sa kojima se istraživači svemira susreću. Drugim rečima, jako je teško otkriti sve objekte u Sunčevom sistemu jer postoje mnoge otežavajuće okolnosti poput blještave sunčeve svetlosti.  Istraživački tim na čelu sa astronomom Skotom Šepardom sa Karnegi instituta za nauku je stoga sproveo potragu u trenutku kada se sunčeva svetlost nalazila ispod našeg horizonta – u zoru i sumrak,  kako bi jasnije uočili delove neba bližih Suncu nego Zemlji i Veneri, što je dovelo do otkrića "nevidljivih" asteroida.

Verovatno je u blizini Zemlje ostalo svega još nekoliko neotkrivenih asteroida sličnih veličina, oni imaju orbite koje ih drže unutar orbite Zemlje i Venere većinu vremena –  kaže Šepard i dodaje da najveći asteroid 2022 AP7 poznat i kao Apolo, ima eliptičnu putanju zbog koje bi mogao da pređe u našu orbitu i ugrozi naš opstanak. 

Postoji preko 2.000 potencijalno opasnih asteroida za koje znamo, od kojih najveći ima prečnik od oko 7 kilometara. Pošto smo svesni njihovog postojanja, možemo da izračunamo da li će i kada doći blizu naše planete. Uz dovoljno informacija, moguće je i uraditi nešto po tom pitanju, na primer –  promeniti im putanju, a to je i učinjeno krajem septembra kada je NASA sprovela probnu misiju u kojoj je sudarila letelicu sa asteroidom.

Rad koji opisuje tri asteroida objavljen je u The Astronomical Journal.

Izvor: nationalgeographic.rs

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan