ATANACKOVIĆ: Poskupljenje gasa nije planirano do kraja sledeće zimske sezone

ATANACKOVIĆ: Poskupljenje gasa nije planirano do kraja sledeće zimske sezone

Državna sekretarka u Ministarstvu energetike Jovanka Atanacković izjavila je da je cena gasa u Srbiji garantovana i da nisu planirana poskupljenja do kraja sledeće zimske sezone.

Građani mogu da računaju da će imati dovoljno energenata i da smo na zimu mirni. Mi imamo garantovanu cenu gasa i ona se neće menjati. Nije u planu da se menja do kraja zimske sezone – rekla je Atanacković za televiziju Insajder, a prenosi dnevni list "Danas".

Povodom dogovora koji su u telefonskom razgovoru postigli predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, na osnovu koga će biti potpisan novi trogodišnji ugovor o kupovini gasa sa cenom i 10 do 12 puta manjom nego u Evropi, Atanacković je ocenila da je to "izuzetno povoljan aranžman za Srbiju". Ona je istakla i da će, osim ugovora, na osnovu koga bi iz Rusije trebalo da se nabavlja 2,2 milijarde kubnih metara gasa, od tri milijarde koliko je Srbiji potrebno na godišnjem nivou, naša zemlja morati da kupi dodatnih 800 miliona kubnih metara gasa po tržišnoj ceni.

Vučić razgovarao sa Putinom, kaže da je dogovorio povoljnu cenu gasa


Ono što je sigurno je da će cena tih dodatnih 800 miliona kubnih metara gasa biti veća nego ova koja je ugovorena i da će biti po tržišnim principima. Mi o tome možemo da razgovaramo s Rusijom, ali i sa drugim dobavljačima. Nismo ograničeni u tom smislu – dodala je ona, a prenosi Biznis.rs.

Atanacković je rekla da je važno da se radi na diversifikaciji izvora energenata, odnosno da država ne zavisi od jednog izvora, a da je Srbija zbog toga pokrenula više projekata.

Podsetila je da je u Grčkoj je već zakupljen deo kapaciteta na LNG terminalu, a uskoro se završava i interkonekcija sa Bugarskom, što će, prema njenim rečima, omogućiti nabavku gasa iz drugih izvora, kao što je onaj iz Azerbejdžana.

Na pitanje da li će eventualno poskupeti cena struje za građane, Atanacković je odgovorila da se mora razgovarati o tom pitanju, ali da će do poskupljenja doći u trenutku kada "za građane to bude moguće" kako se ne bi odrazilo na životni standard.

Realnost je da je garantovana cena struje manja od proizvodne cene električne energije i da je mi plaćamo 43 odsto manje nego što Elektroprivreda Srbije (EPS) plaća da je proizvede. To nije održivo – naglasila je ona.

Atanacković je rekla da Ministarstvo energetike radi na Uredbi o energetski ugroženom kupcu, koja bi trebalo da pomogne ugroženim građanima da plate svoje račune za struju, a dodala je da EPS još nije uputio zvanični predlog za povećanje cene struje. Ona je navela da u ovom trenutku niko ne razmišlja o restrikcijama i da će i po tom pitanju građani moći da budu mirni sledeće zime.

Šta je državna sekretarka izjavila o mogućnosti da se u Srbiji grade nuklearna postrojenja, pročitajte OVDE.

Izvor: Biznis.rs (Stanislav Stanišić)

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan