ATEISTI SRBIJE: Uvesti porez SPC, novac upotrebiti za opremanje bolnica, škola...

ATEISTI SRBIJE: Uvesti porez SPC, novac upotrebiti za opremanje bolnica, škola...

Udruženje građana Ateisti Srbije zatražilo da država obaveže SPC da plaća porez, a vernike da plaćaju crkveni porez od svojih zarada.

Podsetili su da Srpska pravoslavna crkva iz budžeta Srbije dobije godišnje oko sedam miliona evra, i to od svih građana Srbije, bez obzira na to da li su vernici ili nisu.

- Pozivamo državu da oporezuje i u sistem PDV-a uvede crkvene poslove, kao i to da umesto izdvajanja iz budžeta koji pune svi građani Srbije, verskim zajednicama omogući daleko lukrativniji porez koji bi dobijale redovnim odvajanjem od plata sopstvenih vernika. To su najbolje i najpravednije tekovine savremenog sveta, kom i sami valjda težimo – naveli su Ateisti Srbije u saopštenju. 

Udruženje predlaže uvođenje crkvenog poreza po ugledu na način na koji se to radi u Nemačkoj, gde se za crkve i verske zajednice izdvaja osam ili devet odsto bruto plate za svakog zaposlenog koji se izjasnio pred poreskim organima kao vernik. 


Ateisti Srbije navode da bi na taj način Srpska pravoslavna crkva prikupila daleko više novca nego što ga dobija danas od države i prikuplja na venčanjima, krštenjima i sahranama, uz uslov da je tačan podatak SPC da u Srbiji ima 95 odsto vernika te crkve. 

- Pa u čemu je problem? Ko bi se pri čistoj svesti, da ne kažemo i pri zdravoj pameti, odrekao tako basnoslovnog bogatstva? Najverovatnije je problem u tome što kada bi neko i predložio, pa onda i uveo takav porez, naprasno bi se ispostavilo da u celoj Srbiji nema ni 5.000 vernika SPC koji su spremni da plate porez za materu crkvu – ocenjuje se u saopštenju. 

Ateisti Srbije su optužili SPC da "igra na sigurno, pa dobija sedam miliona evra iz budžeta svake godine, ne plaća porez i dobija nebrojene privilegije u obradivoj i građevinskoj zemlji, nekretninama i uslugama od države". 

Pozvali su vlasti da novac prikupljen uvođenjem crkve u sistem PDV-a bude iskorišćen za kupovinu neophodne medicinske opreme za državne bolnice i za opremanje vrtića i škola.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

RHMZ JKP Vodovod i kanalizacija bez struje zagađenje zagađenje vazduha sremska kamenica novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo astrologija magla skupština grada novog sada zodijak elektrovojvodina sahrane novi sad isključenja bebe raspored sahrana i ispraćaja Elektrodistribucija Novi Sad novorođenčad horoskop betanija raspored sahrana novi sad jkp lisje bez vode servisne informacije novi sad isključenja struje Isključenje struje dnevni horoskop javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija isključenje vode