Autofagija: Ključ za prevenciju bolesti i podizanje imuniteta

Autofagija: Ključ za prevenciju bolesti i podizanje imuniteta

Poslednjih godina sve je popularnija dijeta koja se zasniva na unošenju hrane u određenom vremenskom periodu.

Najčešće je to odnos 8:16, što podrazumeva uzimanje hrane u toku osam sati, dok se preostalih 16 mogu unositi samo tečnosti poput vode, čaja i kafe, ali bez mleka i dodatnih zalađivača.

Proces autofagije se odvija prirodno u organizmu, a pokreće se u toku gladovanja kada ćelije počnu da "jedu same sebe". Iako zvuči zastrašujuće i nezdravo, nemate razloga za brigu – suština je u razgradnji i "recikliranju" oštećenih organela i proteina kako bi se ponovo upotrebili kao izvor energije ili kao gradivni materijal. Ovim principom razlažu se oštećene, stare ili kancerogene ćelije u cilju produženja životnog veka, kontrole telesne težine, podmlađivanja i sprečavanja bolesti.

Osnovna prednosti autofagije

Glavne prednosti autofagije odnose se na usporavanje starenja ćelija, odnosno organizma. To je način na koji se ćelije podmlađuju. Zapravo, kada smo pod stresom, prirodni proces autofagije se pojačava, kako bi zaštitio ćelije od propadanja, a time produžio naš životni vek.

Ukoliko vas interesuje ova tema i želite da saznate nešto više o ishrani, prijavite se za onlajn kurs Pravilna Ishrana i Suplementacija koji počinje 5. decembra.

Još neki od benefita autofagije

• U vreme gladovanja autofagija održava telo tako što razgrađuje ćelijski materijal i ponovo ga koristi za potrebne procese u organizmu

• Obezbeđivanje gradivnog materijala i energije za ćelije

• Recikliranje oštećenih proteina i loših produkata metabolizma

• Zaštita nervnog sistema i podsticanje razvoja novih moždanih ćelija, poboljšavanje kognitivnih funkcija, stukture mozga i neuroplastičnosti

• Pospešivanje rasta i razvoja ćelija srčanog mišića i zaštita srca od srčanih oboljenja

• Poboljšavanje imunog sistema smanjivanjem toksičnosti u organizmu

• Sprečavanje oštećenja zdravih tkiva 

Autofagija  predstavlja ključ za prevenciju bolesti kao što je kancer, neuronska degeneracija, dijabetes, bolesti jetre, autoimuni poremećaji kao i za infekcije.

O značaju autofagije dovoljno govori podatak da je vezano za njena istraživanja dodeljena Nobelova nagrada za medicinu 2016. godine. Dijeta koja je 2016. godine dobila Nobelovu nagradu, zasnivala  upravo na ovom procesu.


Šta je važno

Bitna stavka kod procesa autofagije jeste izbor namirnica i njihov sastav, ako se odlučite za ovaj način ishrane vodite računa da vam se obroci zasnivaju na niskom unosu ugljenih hidrata, dajte prednost mastima i sezonskom voću i povrću. Pronadjite hranu koja najviše prija vašem organizmu.

Ukoliko vas je zaiteresovala ova tema i želite da saznate nešto više o ishrani, prijavite se za naš onlajn kurs Pravilna Ishrana i Suplementacija koji počinje 5. decembra.

Organizacija Health and Fitness System (HFS) je nastala kako bi objedinila sve fitnes obuke na jednom mestu. Sve što vam je potrebno da biste bili uspešan Savetnik u ishrani i suplementaciji ili fitnes trener možete pronaći kod nas. HFS se bavi edukacijama u saradnji sa Savezom za rekreaciju i fitnes Vojvodine, kao i Fakultetom Sporta i Fizičkog Vaspitanje iz Novog Sada. Takođe je provajder za američku Nacionalnu Akademiju za Sportsku Medicinu (NASM) za region.

Njihovi sertifikati su međunarodno priznati. Veliki broj zadovoljnih klijenata rade u inostranstvu i u Srbiji.


Promotivni tekst

Oceni vest:
21
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milica cirkovic

  pre 569 dana i 11 sati

  Dopada mi se način ishrane kod autofagije

  Oceni komentar:
  0
  23