Automatska overa zdravstvenih kartica za 420.000 osiguranika

Automatska overa zdravstvenih kartica za 420.000 osiguranika

Automatska overa zdravstvenih kartica za oko 420.000 osiguranika samostalnih delatnosti, poljoprivrednika kao i članova njihovih porodica počinje danas.

Direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović kaže da se danas, u stvari, zaokružuje proces automatske overe kartica u Srbiji koji je počeo u oktobru prošle godine i da građani više ne moraju da idu na šaltere kako bi overili kartice.

- Od danas jedna velika grupa osiguranika ne mora da ide na šaltere Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. U toj grupi se nalaze preduzetnici, poljoprivrednici, samostalni umetnici, svi oni koji rade po međunarodnim ugovorima o poslovno-tehničkoj saradnji, verski službenici ili koji su zaposleni kod privatnika koji nema PIB – navodi Jovanović.

Podseća, da je od 1. oktobra prošle godine počela automatska overa kartica zdravstvenog osiguranja, pa tako, 150.000 poslodavaca, koji overavaju zdravstvene kartice za tri miliona zaposlenih i članove njihovih porodica, ne mora više na šaltere.

- Danas više niko nema potrebu da zbog overe zdravstvenih kartica ide na šaltere. Ovo je značajan rezultat u postizanju efikasne i transparentne javne uprave, veliki pomak u realizaciji elektronske uprave – ocenjuje Jovanović, te precizira da automatska overa funkcioniše na osnovu podataka o doprinosu koji je uplaćen u sistemu poreske uprave i dolazi do Fonda republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

- Svi oni koji redovno plaćaju doprinose imaće i mogućnost automatske overe zdravstvene knjižice – kaže Mihajlović i pojašnjava da se ovo ne odnosi na one koji rade "na crno" jer nisu ubeleženi u sistem pa tako nije moguće da bude izvršena automatska overa kartica.

Dodaje da svaki preduzetnik koji se registruje, automatsku mu se overava zdravstvena kartica.

Iz vlade poručuju da se zbog tehničkih razloga, automatska overa i dalje neće vršiti jedino za osnivače privrednih društava koji nisu u radnom odnosu, ali, dodaju, u narednom periodu analiziraće se sve prepreke kako bi se i ovoj grupi što pre omogućilo da budu rasterećeni birokratskog tereta.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan