"AVAN & TUČAK": Egzotični začini po ukusu Novosađana (FOTO)

"AVAN & TUČAK": Egzotični začini po ukusu Novosađana (FOTO)

Svaka vredna domaćica naučila je da začini mogu jela učiniti magičnim – u većini slučajeva upravo su oni ti koji razdvajaju iskusne od neiskusnih kuvarica. Manje-više standardne začine svi znamo da koristimo, ali začinsko bilje je "stepenica više" – ono će vas učiniti majstorom u kuhinji.

Koliko ste puta pobesneli gledajući Džejmija Olivera ili nekog drugog poznatog svetskog kuvara kada predlažu da se u jelo stavi začin za koji mnogi od nas nikad nisu ni čuli. Mnoge novosadske domaćice umeju na to da progunđaju „ ma, da, a gde to da nabavim?".

Međutim, naši sugrađani možda ni ne znaju da u Novom Sadu mogu da se nabave i začini koji su do juče bili nedostupni na našem tržištu, a sve zahvaljujući kreativnoj preduzetnici Dragani Bojanić koja je otvorila prodavnicu specijalizovanu za razvnovrsne, često i egzotične dodatke jelima pod zanimljivim imenom – "Avan & tučak".



Ukoliko niste sigurni šta želite da kupite, budite oprezni, jer kada uđete u ovu lepo opremljenu radnju nećete moći da odolite brojnim proizvodima koji vas prosto opijaju mirisom, posebno kada vas zapljusne aroma od preko 128 vrsta prvoklasnih začina, začinskog bilja, velikog broja vrsta soja soseva, sedam vrsta karija…

- U martu će biti dve godine kako sam otvorila radnju, a imala sam i veliku pomoć supruga. Inače sam strasni zaljubljenik u kuvanje i eksperimentisanje u kuhinji, i uvek su mi nedostajali začini poput ovih. Tako bi nam, kada bismo putovali, umesto suvenira, koferi uvek bili prepuni začina. Zato sam došla na ideju da otvorim radnju – priča nam Dragana, tehnolog hrane po struci i dodaje da imaju stalne mušterije, ali da svakodnevno ubiru poverenje od novih.


Prema njenim rečima, u Novom Sadu je sve više građana koji su vegani i vegetarijanci, ali i Novosađanki koje gledaju kanal “24 Kitchen", pa im svaki začin dobro dođe, jer sve više njih preferira azijsku ili meksičku kuhinju.

- Za razliku od drugih država, u Srbiji ljudi definitivno nemaju naviku da uzimaju i koriste začine i začinsko bolje sem mlevene paprike, bibera, belog luka i univerzalnog začina. Takođe, mnogi su zaboravili na neke stare začine koji su se koristili kod nas, a, recimo, reč je o najkvircu, začinu koji se stavljao u kobasice – priča naša sagovornica.


Kako saznajemo, Novosađani su pomalo uplašeni kada treba da barataju sa začinima, a kako Dragana kaže mnogi pitaju koliko začina treba da se stavi u određeno jelo. Njen savet je da ovaj “čarobni prah” za hranu svako stavi prema sopstevnom ukusu.

Ono što posebno privlači pažnju jeste ambalaža, jer u prodavnici “Avan i tučak” začini se ne prodaju u rinfuzi, već se pakuju u staklenu ambalažu, a svaki od njih lično su upakovali Dragana i njen suprug. Na ovaj način se čuva aroma, a začinsko bilje je zaštićeno od vlage, prašine i insekata.

Ono što je posebno interesantno jesu pakovanja soja sosa koja stižu direktno iz Kine, a za 800 mililitara treba da se izdvoji svega 600 dinara. Kako kaže naša sagovornica, i za korišćenje soja sosa bi trebalo da imate barem neko predznanje, jer postoje dve vrste – onaj za kuvanje i onaj malo gušći, za salate.



Dragana j
e, ističe, ponosna na sebe jer joj dolaze i stariji Novosađani koji traže začine za razne bolesti. Međutim, njen je moto da im objasni da se oni koriste isključivo u kulinarstvu, iako čak 99 odsto začina ima lekovita svojstva.

- Koncept prodavnice je takav da kupci dolaze po ukus, a ne po lek. Kod nas se kupuju ukusi koji imaju lekovita dejstva. Poslednjih nekoliko godina lekovita kurkuma, ali i cimet su najprodavaniji začini. Za prefinjen ukus, ali i za domaću kuhinju može da se kupi odlična mlevena dimljena paprika. Takođe ovde možete pronaći namaze i prelive po originalnoj recepturi Džejmija Olivera, ali i polugotove nudle iz Japana – navodi Dragana, dodajući da kuvari u Japanu punih sedam godina uče kako se spravljaju nudle.


U radnji “Avan i tučak” možete pronaći i masline, razne vrste gljiva, štapiće cimeta, pravi iranski šafran, koren života žen-šen, kao I različite mikseve za ljubitelje ljutih papričica. Zatim soseve iz Japana i Kine, đumbir sos, sečuan sos, biber sos, čili sos, hoisin sos, goveđi i praziluk sos, tahini...

Osim dodataka ishrani, ovde se mogu kupiti i avani, mlinovi, drvene kašičice za med i začine, ali i med, kao i proizvodi od meda, najkvalitetnija jestiva ulja…

I, naravno, ukoliko do sada niste baratali sa nekom od ovih egzotičnih “travki”, ne treba da se ustručavate, jer je Dragana uvek tu da vam objasni kako se koji začin sa čim slaže i na koji način se kombinuje.

 


Tekst:
Ljiljana Natošević-Milovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
29
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Milošina

    pre 183 dana i 1 sat

    Najjači začini u NS i šire ! Najbolji likovi !

    Oceni komentar:
    0
    0