Azijski tigrasti komarci u Novom Sadu

Azijski tigrasti komarci u Novom Sadu

U Novom Sadu "Ciklonizacija" prvi put otkrila azijske tigraste komarce. Prenosioci virusa Zapadnog Nila, žute i denga groznice i encefalitisa.

 

Stručnjaci "Ciklonizacije" su prethodnih dana prvi put u Novom Sadu detektovali azijskog tigrastog komarca. Insekti su otrkiveni na dve lokacije, u parku kod Železničke stanice gde je pronađeno osam jedinki, i u Futoškom parku jedan "azijac".

- Ova vrsta komaraca je ranijih godina detektovana u našem okruženju, tako da je bilo samo pitanje vremena kada će se pojaviti i na našim prostorima - objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću u "Ciklonizaciji".

- To što su pronađeni u drugom delu sezone, kao i lokacija u blizini Železničke stanice, govori u prilog tezi da je reč o jedinkama koje su stigle sa nekim transportom robe – kaže Aćimović.

Dakle, kako on dodaje za "Večernje novosti" nije reč o vrsti koja se adaptirala na naše uslove. Ipak, kako se klima menja, može se očekivati da se vremenom ova invazivna vrsta prilagodi i započne razmnožavanje i na ovim prostorima.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde. 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Spens matičar bebe vremenska prognoza Elektrodistribucija Novi Sad Republički hidrometeorološki zavod servisne informacije novi sad Vreme u Novom Sadu Sretenje isključenje vode betanija dan zaljubljenih dan državnosti Srbija epidemija gripa novi sad vremenska prognoza novi sad elektrovojvodina novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija novorođenčad isključenja struje jkp novosadska toplana bez struje struja novosađani bez vode Vreme u Srbiji JGSP "Novi Sad"