Azijski tigrasti komarci u Novom Sadu

Azijski tigrasti komarci u Novom Sadu

U Novom Sadu "Ciklonizacija" prvi put otkrila azijske tigraste komarce. Prenosioci virusa Zapadnog Nila, žute i denga groznice i encefalitisa.

 

Stručnjaci "Ciklonizacije" su prethodnih dana prvi put u Novom Sadu detektovali azijskog tigrastog komarca. Insekti su otrkiveni na dve lokacije, u parku kod Železničke stanice gde je pronađeno osam jedinki, i u Futoškom parku jedan "azijac".

- Ova vrsta komaraca je ranijih godina detektovana u našem okruženju, tako da je bilo samo pitanje vremena kada će se pojaviti i na našim prostorima - objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću u "Ciklonizaciji".

- To što su pronađeni u drugom delu sezone, kao i lokacija u blizini Železničke stanice, govori u prilog tezi da je reč o jedinkama koje su stigle sa nekim transportom robe – kaže Aćimović.

Dakle, kako on dodaje za "Večernje novosti" nije reč o vrsti koja se adaptirala na naše uslove. Ipak, kako se klima menja, može se očekivati da se vremenom ova invazivna vrsta prilagodi i započne razmnožavanje i na ovim prostorima.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde. 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad isključenje vode novi sad bez vode Isključenje struje Vreme u Novom Sadu klinika za ginekologiju i akušerstvo Srbija isključenja struje elektrovojvodina RHMZ jkp novosadska toplana detelinara bebe bez struje vremenska prognoza MUP Srbije Elektrodistribucija Novi Sad Republički hidrometeorološki zavod promenada prognoza vremena novosađani betanija tržni centar promenada novosadska policija novosadsko porodilište novorođenčad sremski karlovci vremenska prognoza novi sad