Azijski tigrasti komarci u Novom Sadu

Azijski tigrasti komarci u Novom Sadu

U Novom Sadu "Ciklonizacija" prvi put otkrila azijske tigraste komarce. Prenosioci virusa Zapadnog Nila, žute i denga groznice i encefalitisa.

 

Stručnjaci "Ciklonizacije" su prethodnih dana prvi put u Novom Sadu detektovali azijskog tigrastog komarca. Insekti su otrkiveni na dve lokacije, u parku kod Železničke stanice gde je pronađeno osam jedinki, i u Futoškom parku jedan "azijac".

- Ova vrsta komaraca je ranijih godina detektovana u našem okruženju, tako da je bilo samo pitanje vremena kada će se pojaviti i na našim prostorima - objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću u "Ciklonizaciji".

- To što su pronađeni u drugom delu sezone, kao i lokacija u blizini Železničke stanice, govori u prilog tezi da je reč o jedinkama koje su stigle sa nekim transportom robe – kaže Aćimović.

Dakle, kako on dodaje za "Večernje novosti" nije reč o vrsti koja se adaptirala na naše uslove. Ipak, kako se klima menja, može se očekivati da se vremenom ova invazivna vrsta prilagodi i započne razmnožavanje i na ovim prostorima.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde. 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinika za ginekologiju i akušerstvo vremenska prognoza isključenje vode horoskopski znaci novorođenčad elektrovojvodina servisne informacije novi sad novosađani RHMZ isključenja struje bez struje bez vode bebe jkp novosadska toplana raspored sahrana novi sad betanija raspored sahrana i ispraćaja Republički hidrometeorološki zavod jkp lisje JKP Vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište sahrane gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević gradsko groblje matičar novi sad Elektrodistribucija Novi Sad horoskop servisne informacije Vreme u Novom Sadu Isključenje struje