BAJATOVIĆ: Cena gasa za Srbiju ostaje 260 dolara za hiljadu kubika

BAJATOVIĆ: Cena gasa za Srbiju ostaje 260 dolara za hiljadu kubika

Uprkos poskupljenju, gas za Srbiju ostaje 260 dolara za 1.000 kubnih metara, kaže generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Cena gasa je pre dva dana premašila 585 dolara za 1.000 kubika, a Bajatović poručuje da je reč o velikom skoku cene koja nije bila ni 2008. godine, kada su najveći deo Evrope i Srbija danima bili bez tog energenta.

Bajatović za "Politiku" ukazuje da će, ukoliko do bilo kakvih promena dođe, javnost biti obaveštena i navodi da je "Gaspromov" ruski gas za Srbiju i pre ovog poskupljenja bio jeftiniji za oko 160 dolara za 1.000 kubika od ostatka Evrope.

– Pratiće se situacija i narednih dana, pa ćemo videti da li će biti promena cena kada dođe vreme za potpisivanje novih ugovora – rekao je Bajatović.

Poznavalac gasnih prilika u Evropi Srećko Ðukić kaže da su ovakva poskupljenja normalna leti kada se gas inače kupuje i prave rezerve za zimu, a nema ga dovoljno.

On očekuje da će doći i do poskupljenja gasa za potrošače u Srbiji.

– Nisu mi poznata rešenja iz dugoročnog ugovora koja bi mogla da garantuju niže cene gasa – naveo je Ðukić.

U Ministarstvu energetike poručuju da je snabdevanje prirodnim gasom u Srbiji stabilno i da je cena ovog energenta regulisana dugoročnim ugovorom o snabdevanju prirodnim gasom, koji važi do početka 2022. Godine, navodi beogradski list.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan