"Bajićevi slavuji" i dečiji hor iz Hirošime zajedno nastupaju, sade drvo mira i prave ždralove od papira

"Bajićevi slavuji" i dečiji hor iz Hirošime zajedno nastupaju, sade drvo mira i prave ždralove od papira

U okviru 6. Kaleidoskopa kulture, u nedelji izvođačke umetnosti, 15. septembra u 19 časova, u prostoru obnovljenog distrikta, zajedno će nastupiti Dečiji hor Muzičke škole "Isidor Bajić" – "Bajićevi slavuji", koji je osnovala i vodi nastavnica Ana Kovačić i Dečji hor iz Hirošime, Senda Panflute, pod dirigentskom palicom Hiromicua Šimamota.

Dan pre ovog zajedničkog nastupa, u četvrtak, 14. septembra u 12 časova organizuje se druženje u holu Muzičke škole "Isidor Bajić", na kome će zajedno zasaditi drvo mira – čuveno aogori drvo, čije seme će doneti prijatelji iz Japana, i zajedničkim snagama će origami tehnikom napraviti 1.000 ždralova od papira.

Na ovom događaju će deca iz novosadskih osnovnih škola, zajedno sa učenicima Muzičke škole "Isidor Bajić" i novim prijateljima iz Hirošime, uz podršku nastavnika i stručnih saradnika, kroz kreativnu i umetničku saradnju poslati poruku mira i negovanja multikulturalnih vrednosti, prijateljstva i tolerancije.

Hor Senda Panflute čini 25 učenika od drugog do šesto razreda, koji su angažovani u muzičkim aktivnostima sa misijom slanja poruke mira iz Hirošime u svet, kroz horsko pevanje i sviranje na panovim frulama. Ovaj hor je ove godine 6. avgusta nastupio na godišnjici obeležavanja Sećanja na dan tragičnog događaja bombardovanja Hirošime.

Panove frule na kojima sviraju deca Senda panflute hora kriju posebnu priču. Drvo kaizukaibuki iz dvorišta škole Senda preživelo je eksploziju atomske bombe 1945. godine. Na žalost, ovo drvo stradalo je 2014. godine, pre 70. godišnjice od bombardovanja Hirošime. Zahvaljujući naporima mnogih ljudi, na 70. godišnjicu bombardovanja, drvo kaizukaibuki oživelo je na poseban način, u obliku 107 panovih frula napravaljenih od ovog drveta.

Ovaj instrument igra posebnu ulogu glasnika mira iz Hirošime i ono je od 2015. godine nezaobilazan deo muzičkih aktivnosti Senda hora.

Učenici Muzičke škole "Isidor Bajić" ugostiće decu iz Hirošime, družiće se sa njima nekoliko dana, zajednički svirati i pevati, a onda zajedno i nastupiti u okviru Kaleidoskopa kulture šireći poruku ljubavi, prijateljstva i mira.

Japanska legenda o hiljadu ždralova koje ako napraviš ispuniće ti se jedna želja, vezuju se za devojčicu Sadako Sasaki iz Hirošime, koja se razbolela od posledica radijacije nakon bombardovanja. U nadi da će ako napravi hiljadu ždralova ozdraviti, jer to joj je bila jedina želja, ona je neumorno pravila origami ždralove, pored svih zdravstvenih problema koje je imala i nedostatka papira... Umrla je 25. oktobra 1955. godine u svojoj 12. godini ne stigavši da napravi hiljaditog ždrala.

U gradu Hirošimi, u Memorijalnom parku mira stoji statua Sadako Sasaki, devojčice od 12 godina koja je postala simbol stradanja nevinih žrtava za vreme Drugog svetskog rata. Na dan njene smrti, 25. oktobra, deca iz celog sveta šalju papirne ždralove, koji se zajedno sa porukama mira kače na spomenik posvećen maloj Sadako, devojčici koja je samo želela da živi.

 

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan