"BAJONTEK"/"FAJZER": Ne garantujemo efikasnost vakcine ako se druga doza odloži

"BAJONTEK"/"FAJZER": Ne garantujemo efikasnost vakcine ako se druga doza odloži

Nemačka farmaceutska kuća "Bajontek" upozorila je danas da ne može da garantuje maksimalno dejstvo vakcine protiv Kovid-19 koju je proizvela sa američkim "Fajzerom", ako se druga doza odloži, pa vremenski razmak između dve vakcine bude veći od propisane tri sedmice.

"Bajontek" ističe da ne raspolaže podacima koji bi išli u prilog planovima nekih zemalja da pomere primenu druge doze kako bi sa ograničenim zalihama vakcina obuhvatili veći broj ljudi. Velika Britanija je ove sedmice izazvala kontroverze objavivši da planira da odloži do 12 sedmica davanje druge doze vakcina kako bi više ljudi dobilo zaštitu koju daje prva doza, a sada i Nemačka razmatra tu mogućnost, prenosi portal Nova.rs.

Efikasnost i sigurnost vakcine je u kliničkim testiranjima ispitivana tako da se primene dve doze i da razmak između njih mora biti 21 dan. Sigurnost i efikasnost vakcine nisu procenjeni kada je reč o davanju doza u različito vreme jer je većina ispitanika primila drugu dozu u okviru roka naznačenog u planu studije. Nemamo dokaze da će vakcina nastaviti da štiti od korona virusa ako se druga doza da kasnije nego što je testirano tokom ispitivanja − navele su kompanije u zajedničkom saopštenju.

Oceni vest:
3
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Traka preko usta

  pre 1284 dana i 2 sata

  S obzirom da se uopšte ne sme diskutovati o tome, nadam se da neće više ni biti članaka u kojima se pominju vakcine, naročito Pfizer. (epešli)
  Svetsko naređenje. A zna se da Srbija poštuje svako i svačije svetsko naređenje.
  Kažu da se to zove suverenost. U stvari, samo jedan to kaže, ali ga non stop slušamo, obično iskrsava i vaskrsava na svakih sat vremena, na pun sat.
  A traže da narod ima poverenje u vakcine.

  Oceni komentar:
  1
  8