Bakljaši se finansiraju novcem dobijenim na konkursima iz oblasti nenasilja, kulture i ekologije

Bakljaši se finansiraju novcem dobijenim na konkursima iz oblasti nenasilja, kulture i ekologije

Udruženje za zaštitu mladih, koje formalno stoji iza kontraprotesta po Srbiji i koje se dovodi u vezu sa Srpskom naprednom strankom, godinama unazad dobija novac iz beogradskog budžeta, ali iz drugih gradova u Srbiji, saznaje portal NovaS.

To udruženje, koje organizuje bakljade po krovovima zgrada i puštanje sa razglasa uvredljivih poruka na račun pojedinih lidera opozicije, dobijalo je sredstava za projekte iz oblasti kulture, nenasilja, ekologije i štetnog uticaja alkohola.

Već skoro 10 dana građani širom Srbije udaranjem u šerpe, pištaljkama i puštanjem glasne muzike za vreme policijskog časa učestvuju u akciji “Bukom protiv diktature”, kako bi izrazili nezadovoljstvo radom aktuelne vlasti. Nakon što se toj akciji odazvao veliki broj građana, krenuli su kontraprotesti pristalica SNS-a, koji su po krovovima zgrada palili baklje i sa razglasa puštali “Đilase, lopove”.

Iako je evidentno da te kontraproteste organizuju naprednjaci, predsednik SNS Aleksandar Vučić je to demantovao, navodeći da iza njih stoji “neko udruženje mladih”. Reč je zapravo o Udruženju za zaštitu mladih, koje je preko društvenih mreža pozivalo građane da svako veče u 20.30 “kažu ‘ne’ tajkunskim političarima”,  a koje godinama unazad dobija novac iz gradskog budžeta.

Postoji od 2015. kada su registrovani za oblast “zaštite mladih u saobraćaju i nekonzumiranju alkohola” tokom vožnje, da bi potom promenili svoje ciljeve i registrovali se za “oblast građanskog društva i participacije mladih u javnom životu”. U Agenciji za privredne registre kao zastupnik Udruženja navodi se Ivan Đorđević.

Koji su to konkursi u pitanju

Pet dana nakon uvođenja vanrednog stanja, projekat te organizacije “Život kao na filmu” našao se na spisku predloga odobrenih projekata Kancelarije za mlade grada Beograda. Kako se navodi u dokumentu, koji je objavljen na sajtu Grada, njoj će biti dodeljeno 700.000 dinara.

Na ovo udruženje javnosti je prethodno skrenula pažnju asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), koja je prošle godine upozorila na niz propusta i kršenja procedura kada je reč o dodeli sredstava iz gradske kase za projekte iz oblasti kulture. Upravo je NKSS u tom kontekstu pomenula i Udruženje za zaštitu mladih, čiji je, kako su naveli, sumnjivi projekat “Kulturom do mladih” podržan sa 900.000 dinara.

Oceni vest:
6
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Iznogud

    pre 1445 dana i 7 sati

    Hahaha...pa ko će da sazna ako ne N1 ili NovaS ?.....Ali nikako da sazna koga finansira Đilas

    Oceni komentar:
    18
    6
  • Hahahahaha...

    pre 1444 dana i 20 sati

    Šerpasi,nada tinja do izbora,a onda još četiri godine kme,kme,kme,....

    Oceni komentar:
    5
    5
  • Mr.No

    pre 1444 dana i 20 sati

    Ćosić Pinokio...

    Oceni komentar:
    6
    1