Balašević o pesmi "Dno dna": Mišljenje je najveća sloboda u ovom trenutku (VIDEO)

Balašević o pesmi "Dno dna": Mišljenje je najveća sloboda u ovom trenutku (VIDEO)

Proslavljeni novosadski kantautor poznat je kao neko ko godinama pravi pesme za koje mnogi smatraju da u sebi imaju dozu bunta i nezadovoljstva trenutnom situacijom – bilo da je reč o sferi svakodnevnog života, politike ili društva.

Tako i Đoletovoj novoj pesmi "Dno dna", objavljenoj na Jutjubu u petak, neki daju epitet "obojene numere", ali on kaže da nema strah da peva ono što mu je na srcu.

- Ja sam imao posla sa mnogo većim mangupima od ovih. U strahu su "šta će mi raditi" – ko, šta će mi raditi? Nije fazon u strahu. Nije stranački obojena. Obojena je jednim momentom i slobode govora i mišljenja. Mišljenje je najveća sloboda u ovom trenutku. Postoje ljudi koji mi govore "mi te volimo, mi se kunemo u tebe", ali se boje. Prepadnutost nas je dovela do toga. Mene nisu mogli da uplaše ni kad su bile one gore situacije – iskren je bio Đorđe Balašević u svojoj objavi na društvenim mrežama.

Kaže da svojom muzikom nije mogao mnogo da izgubi.

- Ja sam možda u povlašćenom položaju jer nisam zaposlen. Mene nisu mogli da otpuste sa posla. Najgore što su mogli meni da urade je da me zaposle. Moram nekad da napišem pesmu koja je angažovana. Tako je i bilo sa pesmom "Treća smena" za koju su govorili da je zabranjena. Zašto bi bila zabranjena. Isto je bilo i sa "Ne lomite mi bagrenje", "Živeti slobodno" – rekao je Balašević.Panonski mornar, kako i sam ističe, želi da samo prenese pravu sliku stvarnosti.

- Ja moram da primetim da i ono što nije lepo. Ja stvarno nisam kriv što onog što nije lepo ima više. Ja sam imao stih koji je trebalo da ide u pesmi. Trebalo je da glasi "krajnje je vreme da se rešim bremena, al' najgori ljigoši iz moga vremena, spram ovih danas dođu čisti šmekeri – to nije prošlo. Ne mogu da gledam neke kretene koji se kriju iza nekih poza, neke Skupštine bilo koje. Ja treba da ostanem na to "ćuti i pusti ih". Ja mogu da napišem pesmu i niko ne mora da se brine. Pesme ništa ne rešavaju. Nijedna pesma ne može spasiti svet. Nisam siguran da će me neka pesma proizvesti u nekog neprijatelja sistema. Ja nisam stranački određen. Ne ulazim nikome u puteve, ja sam samo neka budala koja peva nekom – naveo je kantautor u snimku koji je njegova ćerka Beba objavila na društvenim mrežama.

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pantela

  pre 1920 dana i 6 sati

  Kako vas voza ovaj lik, a ćerka mu glumi fikusa poslanicu u Skupšini Vojvodine i jede leba bez motike, sin mu je sa debilnim "Megdanom" postao "državni projekat" zahvaljujući podršci Dačića i Vučevića. Pliva ovaj vrlo dobro a vi mu verujte i dalje i budite ovce...

  Oceni komentar:
  12
  10
 • Saša

  pre 1920 dana i 3 sata

  Bruno Langer je najtačnije definisao lika :"Slatkorečivi licemer..".Kao umetnik je vrh i tu nema šta da se doda ili oduzme,svaka čast,ali kao čovek.....

  Oceni komentar:
  8
  6
 • Dorbonamerni

  pre 1919 dana i 12 sati

  Prva samostalno kupljena ploca u Jugotonu u Dunavskoj "Mojoj mami umesto maturske slike" mene sedmogodisnjaka, kao i "nesto sto je bilo sve samo ne koncert" par dana pred 5.Oktobar 2000. na Trgu Slobode, su dva ogromna emotivna udara u mom zivotu i secanje na to uvek me najezi a ponekad i suzu pokrene.

  Deda Djole, ziv ti nama i zdrav bio jos mnogaja ljeta!
  Zahvalni sugradjanin.

  Oceni komentar:
  1
  9
 • Darko

  pre 1913 dana i 9 sati

  Balašević je jedan od kantautora bez kojeg ne bih mogao napisati ni jednu svoju autobiografiju. Svaki stih koji otpjeva ima svoju priču, emociju i poruku. Dno dna je pjesma koju vidim svaki dan na ulici, ovu omladinu koja na ćošku pije pivo iz prodavnice i pričaju kako će otići i odlaze iz zemlje, političare koji mi pričaju da je sve sjajno itd
  Bravo đole!

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Branezmaj

  pre 1898 dana i 1 sat

  @Pantela svaka ti je na mestu, samo bi dodao da se I druga cerka udala za politicara.

  Oceni komentar:
  0
  1