Balkan rasadnik najboljih tetovaža: Strani umetnici u „špijunaži“ srpskih tattoo majstora (FOTO)

Balkan rasadnik najboljih tetovaža: Strani umetnici u „špijunaži“ srpskih tattoo majstora (FOTO)

U hotelu Park večaras se završio prvi trodnevni međunarodni „Tattoo expo Novi Sad“ na kojem je učestvovalo preko sto majstora za tetovaže. Izabrani su najbolji tattoo umetnici u različitim kategorijama i prikazana je najsavremenija oprema za tetoviranje.

Velika sala ovog hotela preko vikenda je delovala zaista neobično, predstavnici različitih salona za tetoviranje bili su raspoređeni po štandovima koji su bili posebno montirani za ovu priliku. Scene polugolih muškaraca i žena koji se tetoviraju po različitim delovima tela, dok leže po stolovima ili sede na stolicama, bili su uobičajna pojava za svakog posetioca ove manifestacije.

 

Na samom otvaranju ovog nesvakidašnjeg sajma u Novom Sadu, prisutnim novinarima se obratio Vladimir Petković predstavnik „Carantania Serbia“ jedinog autorizovanog distributera tatu opreme 20 najpoznatijih tatu brendova.

- Prijavilo se oko 130 učesnika, od toga njih 80 će se i takmičiti. Svakog dana ćemo imati takmičenja u tri različite kategorije. Biraćemo najbolje u zadatim temama “Black and Gray”, “Small Tattoo”, “Avangarde”, “Color”, “Old School”, “Realism B&G”, “Realism Color”, “Ornamental”, “Large” i “Young Artist”. Takođe dostupna su i komercijalna tetoviranja tokom celog dana. Pored domaćih učesnika došli su i strani gosti iz Švedske, Danske, Italije, Slovenije, Španije, Hrvatske, Bosne, Makedonije i Grčke. Tatu je postao veoma popularan na prostoru bivše Jugoslavije i interesovanje dalje raste. Nestaje loša slika o tetovažama u javnosti zahvaljuljući edukaciji o upotrebi kvalitetne opreme za tetoviranje  – kazao je Petković.

 

 

Da ova vrsta umetnosti nije više na tabu na licu mesta se uverio i reporter portala mojnovisad.com. Među prisutnima su bile zastupljene sve starosne strukture, ali je ipak najviše bilo  mladih ljudi. Crtali su se različiti motivi, od portreta, voća, nacionalnih simbola, mitoloških bića, vitezova, životinja, kostura pa sve do apstraktnih slika. Nije se štedio ni jedan deo tela, tetovaže su nastajale na glavi, vratu, leđima, rukama, nogama pa čak i po preponama. Pošto tetoviranje dugo traje mnogi klijenti su se sa slušalicama u ušima opuštali uz muziku sa svojih mobilnih telefona.

Blaže Atanaskov je tatu majstor i došao je iz Skoplja sa svojom devojkom Irinom Conevskom koju  tetovira za takmičenje.

 

 

- Počeo sam da se bavim tetoviranjem pre 11 meseci. Studiram likovnu umetnost i odlučio sam da se oprobam i u ovoj oblasti i dopalo mi se. Imam svoj salon u Makedoniji i mogu da vam kažem da ova umetnost postaje sve popularnija kod nas. Naravno još uvek postoje predrasude, ali svaka nova generacija je sve liberalnija – tvrdi Atanaskov dok završava teovažu na butini svoje devojke.

 

 

Po mišljenju gostiju iz Španije Srpski i Slovenački umetnici su najbolji na ovim prostorima i izuzetno ih cene u zapadnoj Evropi. Hoze Babdera je majstor za tetovaže, a Robert Benitez je njegov menadžer. Došli su u Novi Sad da prouče radove srpskih tatoo stručnjaka.

- U Barseloni su tetovaže veoma zastupljene. U narednih deset godina tehnika će se još više razviti i teško je predvideti koje će biti krajnje mogućnosti. Mislimo da će najbolje tetovaže uskoro biti na Balkanu – smatra Benitez.

Posebno interesovanje posetilaca su izazvala dva momka sa neobičnim frizurama koji su bili istetovirani po celom telu. Radi se o Evenu Strandvolu i njegovom prijatelju Danielu koji su došli iz Danske. Even je dvadesetčetvorogodišnji umetnik koji trenutno putuje po svetu i živi od tetoviranja.

- Oduvek sam lepo slikao, onda je neko predložio da se oprobam u tetoviranju. Kupio sam set kineskih bojica, počeo da radim tatu i nikad nisam ni prestao. To je bilo pre sedam godina, od tada sam osvojio 17 nagrada u Nemačkoj, Švedskoj, Danskoj i Holandiji. Zadnjih godinu dana putujem po celoj planeti i zarađuljem od svog talenta. Tetoviranje je trenutno najpopularnije u Evropi dok su se Amerikanci već malo zasitili. Takođe sam primetio da se devojke češće odlučuju za tatu od muškaraca. Planiram da se vratim u domovinu i da sa svojim drugarom otvorim salon. Problem je što je Danska jedina zemlja koja je zakonom zabranila tetovaže na vidnim delovima tela, kao što su glava i šake – priča Strandvol koji je i sam istetoviran po celoj glavi.

 

 

Pored tetoviranja posetioci su tokom tri dana ovog festivala mogli slušti muziku različitih rok grupa, prisustvovati tehnikama bodi pejnta i uživati u vratolomijama ekstremnih biciklista.

 

 

Galeriju zanimljivih fotografija sa ovog događaja pogledajte OVDE ili u ALBUMU ispod teksta.

 

Tekst i foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan