BALKAN: Srbija prednjači u prihvatanju različitosti, mladi potencijalno tolerantniji

BALKAN: Srbija prednjači u prihvatanju različitosti, mladi potencijalno tolerantniji

Istraživači su beležili odnos građana prema abortusu, razvodu i homoseksualnosti...

Kabinet potpredsednice Vlade Republike Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović saopštio je u četvrtak 10. januara da Srbija prednjači u regionu Zapadnog Balkana po toleranciji prema različitostima i životnim izborima drugih ljudi.

U istraživanju o toleranciji na Balkanu, koje je sprovedeno u okviru projekta "Inform", 50 odsto građana i građanki Srbije ima tolerantan odnos prema razvodu, prema abortusu 32 odsto, a prema homoseksualnosti 13 odsto, što je značajno više od proseka zapadnobalkanske šestorke.

Rezultati istraživanja ukazuju na to da je pred Srbijom i čitavim regionom još mnogo posla u izgradnji tolerantnih i nenasilnih društava, kao i da taj zajednički zadatak zahteva mnogo bližu saradnju i državnih i nedržavnih aktera sa Zapadnog Balkana.

Istraživanje "Inform", koje proučava interakcije između formalnih i neformalnih institucija na Zapadnom Balkanu i realizuje se uz finansijsku podršku EU, takođe je pokazalo da veće izglede za toleranciju prema navedenim pojavama pokazuju mlađi članovi društva.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana i ispraćaja magla isključenja struje zodijak RHMZ Isključenje struje sremska kamenica elektrovojvodina bez struje raspored sahrana novi sad Elektrodistribucija Novi Sad betanija novosadsko porodilište isključenje vode javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija isključenja bebe JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad skupština grada novog sada bez vode novorođenčad horoskop astrologija zagađenje zagađenje vazduha jkp lisje dnevni horoskop sahrane novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo