BALKAN: Srbija prednjači u prihvatanju različitosti, mladi potencijalno tolerantniji

BALKAN: Srbija prednjači u prihvatanju različitosti, mladi potencijalno tolerantniji

Istraživači su beležili odnos građana prema abortusu, razvodu i homoseksualnosti...

Kabinet potpredsednice Vlade Republike Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović saopštio je u četvrtak 10. januara da Srbija prednjači u regionu Zapadnog Balkana po toleranciji prema različitostima i životnim izborima drugih ljudi.

U istraživanju o toleranciji na Balkanu, koje je sprovedeno u okviru projekta "Inform", 50 odsto građana i građanki Srbije ima tolerantan odnos prema razvodu, prema abortusu 32 odsto, a prema homoseksualnosti 13 odsto, što je značajno više od proseka zapadnobalkanske šestorke.

Rezultati istraživanja ukazuju na to da je pred Srbijom i čitavim regionom još mnogo posla u izgradnji tolerantnih i nenasilnih društava, kao i da taj zajednički zadatak zahteva mnogo bližu saradnju i državnih i nedržavnih aktera sa Zapadnog Balkana.

Istraživanje "Inform", koje proučava interakcije između formalnih i neformalnih institucija na Zapadnom Balkanu i realizuje se uz finansijsku podršku EU, takođe je pokazalo da veće izglede za toleranciju prema navedenim pojavama pokazuju mlađi članovi društva.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe JKP Vodovod i kanalizacija Isključenje struje odbojka raspored sahrana novi sad lisje gradsko groblje Voša servisne informacije OK Vojvodina vreme danas humanitarna akcija groblje havarija na vodovodu memorijal velikana bez vode Spens vodovod vremenska prognoza novi sad novosadsko porodilište bez struje elektrovojvodina sahrane novi sad betanija isključenja struje Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje Daško i Mlađa servisne informacije novi sad almaško groblje