BALKAN: Srbija prednjači u prihvatanju različitosti, mladi potencijalno tolerantniji

BALKAN: Srbija prednjači u prihvatanju različitosti, mladi potencijalno tolerantniji

Istraživači su beležili odnos građana prema abortusu, razvodu i homoseksualnosti...

Kabinet potpredsednice Vlade Republike Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović saopštio je u četvrtak 10. januara da Srbija prednjači u regionu Zapadnog Balkana po toleranciji prema različitostima i životnim izborima drugih ljudi.

U istraživanju o toleranciji na Balkanu, koje je sprovedeno u okviru projekta "Inform", 50 odsto građana i građanki Srbije ima tolerantan odnos prema razvodu, prema abortusu 32 odsto, a prema homoseksualnosti 13 odsto, što je značajno više od proseka zapadnobalkanske šestorke.

Rezultati istraživanja ukazuju na to da je pred Srbijom i čitavim regionom još mnogo posla u izgradnji tolerantnih i nenasilnih društava, kao i da taj zajednički zadatak zahteva mnogo bližu saradnju i državnih i nedržavnih aktera sa Zapadnog Balkana.

Istraživanje "Inform", koje proučava interakcije između formalnih i neformalnih institucija na Zapadnom Balkanu i realizuje se uz finansijsku podršku EU, takođe je pokazalo da veće izglede za toleranciju prema navedenim pojavama pokazuju mlađi članovi društva.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Republički hidrometeorološki zavod Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo gradsko groblje elektrovojvodina jkp lisje sahrane NATO bombardovanje novosadsko porodilište JGSP "Novi Sad" vremenska prognoza novi sad betanija novi sad NATO Novosadski polumaraton Vreme u Novom Sadu bez vode bebe servisne informacije novi sad isključenje vode jkp zoohigijena i veterina isključenja struje novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad Spens Radio televizija vojvodine raspored sahrana novi sad Petrovaradin bombardovanje novog sada novosađani