BALKAN: Srbija prednjači u prihvatanju različitosti, mladi potencijalno tolerantniji

BALKAN: Srbija prednjači u prihvatanju različitosti, mladi potencijalno tolerantniji

Istraživači su beležili odnos građana prema abortusu, razvodu i homoseksualnosti...

Kabinet potpredsednice Vlade Republike Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović saopštio je u četvrtak 10. januara da Srbija prednjači u regionu Zapadnog Balkana po toleranciji prema različitostima i životnim izborima drugih ljudi.

U istraživanju o toleranciji na Balkanu, koje je sprovedeno u okviru projekta "Inform", 50 odsto građana i građanki Srbije ima tolerantan odnos prema razvodu, prema abortusu 32 odsto, a prema homoseksualnosti 13 odsto, što je značajno više od proseka zapadnobalkanske šestorke.

Rezultati istraživanja ukazuju na to da je pred Srbijom i čitavim regionom još mnogo posla u izgradnji tolerantnih i nenasilnih društava, kao i da taj zajednički zadatak zahteva mnogo bližu saradnju i državnih i nedržavnih aktera sa Zapadnog Balkana.

Istraživanje "Inform", koje proučava interakcije između formalnih i neformalnih institucija na Zapadnom Balkanu i realizuje se uz finansijsku podršku EU, takođe je pokazalo da veće izglede za toleranciju prema navedenim pojavama pokazuju mlađi članovi društva.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad gradsko groblje novosadsko porodilište sahrana elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo RHMZ horoskop Vreme u Novom Sadu bez vode raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević betanija novorođenčad isključenje vode jkp lisje Isključenje struje matičar novi sad bez struje sahrane Elektrodistribucija Novi Sad novosađani isključenja struje horoskopski znaci raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija vremenska prognoza bebe Republički hidrometeorološki zavod