BANJA LUKA: Gradonačelnik Novog Sada na Kongresu balkanskih zemalja (FOTO)

BANJA LUKA: Gradonačelnik Novog Sada na Kongresu balkanskih zemalja (FOTO)

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa članom Gradskog veća za komunalne poslove Vladimirom Stojkovićem i načelnikom Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejanom Mandićem u poseti Banja Luci gde učestvuje na Međunarodnom kongresu slovenskih zemalja "Banja Luka 201".

U radnom delu Кongresa, predstavnici Ministarstva trgovine i turizma prezentovali su potencijale verskog i zdravstvenog turizma Republike Srpske, a usledile su i prezentacije turističkih potencijala regija i gradova iz zemalja učesnica.Tim povodom, gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić upriličio je sastanak sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem i poželeo delegaciji iz Novog Sada dobrodošlicu u prvu zvaničnu posetu Gradu Banja Luci od kada je on dobio mandat da vodi grad.

- Uvek je zadovoljstvo biti u Republici Srpskoj i gradu prijatelju Banja Luci. Veoma sam zahvalan gradonačelniku Radojičiću i njegovim saradnicima na prijemu. Sastanak jeste bio prijateljski, ali je bio i vrlo konkretan. Pričali smo o ozbiljnim temama i razmenili iskustva vezana za problematiku komunalnog sektora i finansija, kao i za imovinsko-pravne odnose, a jedna od najznačajnih tema je bila i kandidatura Banja Luke za Evropsku prestonicu kulture za 2024. godinu. Novi Sad će sa zadovoljstvom podržati njihovu aplikaciju i počastvovani smo što će naš tim biti uz njihov i što će preneti iskustva o uspešno realizovanoj kandidaturi. U gradu se osete energija i želja da Banja Luka krene napred i da bude onakva kakva zaslužuje da bude – lider u ovom regionu u mnogim oblastima, a posebno na tom putu ohrabruju potpuno nova, pozitivna, hrabrija atmosfera grada i evidentne promene na bolje u smislu otvorenosti, pokretljivosti, mobilnosti. To je značajno ne samo za sam grad Banja Luku, već ima i širi, rekao bih, nacionalni interes, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić istakao je da je njihova delegacija imala priliku da poseti Novi Sad ove godine povodom 1. februara, a da su i kasnije ljudi iz Gradske uprave posetili novosadsku gradsku administraciju kako bi implementirali pozitivne primere iz prakse.

- Novi Sad je grad veći od Banja Luke, ali imamo sa njim i dosta sličnosti, te možemo mnogo toga da naučimo jedni od drugih. Danas smo razgovarali o komunalnim uslugama, infrastrukturi, sportu, organizaciji manifestacija, mogućnosti regionalnog umrežavanja, a najviše nas raduje podrška naših prijatelja iz Novog Sada koji rade zajedno sa nama na našoj aplikaciji za prestonicu kulture za 2024. godinu – rekao je gradonačelnik Banja Luke.

DELEGACIJA NOVOG SADA iskoristila je dvodnevnu posetu Banja Luci da prisustvuje promotivnom sajmu u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske na kojem su predstavljeni turistički potencijali predstavnika regija i gradova zemalja učesnica Кongresa. Zatim je usledilo i otvaranje Međunarodnog kongresa slovenskih zemalja na temu "Turizam i njegova uloga u povezivanju i razvoju slovenskih zemalja" na kojem su se obratili ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Кlokić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković, kao i gradonačelnik Grada Banja Luke Igor Radojičić.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan