BASTIONI KINESKE ČETVRTI: "SKCNS Fabrika" i "The Quarter"

BASTIONI KINESKE ČETVRTI: "SKCNS Fabrika" i "The Quarter"

Nekadašnji industrijski kompleks danas je daleko poznatiji po dobrom provodu i alternativnim sadržajima koje nudi, a tu reputaciju doneli su mu i klubovi koji se tamo nalaze.

Kineska četvrt je već odavno postala sinonim za kulturna dešavanja u našem gradu. Nekada zalutate u  “Think Tank Studio“ , a nekada u “SKCNS Fabriku“ ili “The Quarter“, a najčešće ćete obići sva mesta, što i jeste najveća draž ovako koncipiranih prostora.

 


 "SKCNS Fabrika"

Priča o nastanku

Godine 2010. Studentski kulturni centar Novog Sada dobija u zakup napušteni magacin koji se nalazi u Kineskoj četvrti. Prostor koji u tom momentu nema ni vodu, ni struju i nalazi se u veoma lošem stanju. Koncertom pod nazivom “Pokretna i nepokretna imovina 2“ ugostili su prve posetioce i od tog datuma, 26. marta, “Farbrika“ je otvorila svoja vrata sugrađanima željnim alternativnog provoda i kvalitetnog kulturnog sadržaja. Nakon godinu i po dana od otvaranja prvobitni problemi prostora su rešeni i ovo postaje idealno mesto za sve kulturne programe koje naš grad zaslužuje.

 

 

Događaji koji su iza nas

Prethodnih osam godina obeležila su mnogobrojna kulturna dešavanja organizovana u ovom prostoru: To Be Punk festival, Novosadski strip vikend, započeta je srpska turneja emisije Jelen Top Ten, stota epizoda poznate muzičke emisije Gruvanje, organizovanje su raznorazne izložbe i koncerti, nastupi poznatih di džejeva, edukativna predavanja iz raznih oblasti, festivali vina i piva, promocije knjiga i muzičkih albuma, predstave...Ovaj prostor ugostio je i poznatu svetsku zvezdu – Manu Chao posetio je “Fabriku“ prilikom obeležavanja svetskog dana Roma.


 

Događaji koji nas očekuju

Ekipa u “Fabrici“ vredno radi na organizovanju kulturnih dešavanja i već sada su najavljeni raznovrsni događaji. U narednom periodu očekuje nas koncert švedskog metal benda HammerFall, promocija knjige Dejana Atanackovića “Čovek bez jezika“, promocija albuma “Brzopletost“ sastava SNB kao i mnogi drugi događaji. Najnovije informacije i fotografije sa prethodnih događaja možete videti na njihovoj Fejsbuk stranici.


 

"The Quarter"

Počeci

Klub je počeo s radom 2012. godine. Prostor je koncipiran na taj način da vrlo lako može da se adaptira za raznorazne kulturne sadržaje, pa su ovde organizovani koncerti, izložbe, di džej nastupi i mnogi drugi događaji. Na samom početku klub je više bio okrenut rok svirkama i nastupima bendova, ali poslednje dve godine okrenili su se i elektronskom žanru, jer su osluškivali potrebe publike. Na taj način je “The Quarter“ kod naših sugrađana postao prepoznat kao mesto koje nudi kvalitetan alternativni sadržaj, koga je u gradu sve manje.Mane i prednosti Kineske četvrti

Kako kažu iz samog kluba, ova specifična lokacija im je u samom startu dosta pomogla, jer su mogli da grade svoju viziju od nule. Kineska četvrt dugo nije bila percipirana kao mesto na kom se mogu naći kvalitetni kulturni sadržaji, a uz The Quarter i ostale klubove to postaje. Po ugledu na ostale evropske gradove koji imaju svoje umetničke četvrti (kao što je to Metelkova u Ljubljani), Kineska četvrt zahvaljujući radu klubova koji su u njoj nalaze postaje pravi kulturni distrikt Novog Sada. U The Quarteru su posebno ponosni na to što je njihov rad zapravo bio odlična osnova za ono što je naknadno i došlo, a to je izbor Novog Sada kao kulturne prestonice Evrope.


 

Planovi za naredni period

Klub će u ovom nepromenjenom obliku moći da radi još jedan kraći vremenski period. Nakon toga sledi pauza, jer je predviđen početak radova u celoj Kineskoj četvrti u cilju restauracije za potrebne projekta Evropske prestonice kulture. Nakon završetka radova i kada Kineska četvrt osvane u novom ruhu, nadamo se još boljem klubu The Quarter koji zaslužuje da ostane u ovom delu grada.


NOVI IZGLED KINESKE ČETVRTI: Prema najnovijim planovima za rekonstrukciju ovog dela grada očekuje se izgradnja pešačkih površina, biciklističkih staza, novih saobraćajnica, kao i rekonstrukcija vodovoda i kanalizacije, ali i postavljanje rasvete. Takođe, planira se dekorativno podno i fasadno osvetljenje Kineske četvrti, a većina zelenila i šiblja će biti uklonjena i na to mesto biće zasađene nove sadnice. 

Oceni vest:
6
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan