BASTIONI KINESKE ČETVRTI: "SKCNS Fabrika" i "The Quarter"

BASTIONI KINESKE ČETVRTI: "SKCNS Fabrika" i "The Quarter"

Nekadašnji industrijski kompleks danas je daleko poznatiji po dobrom provodu i alternativnim sadržajima koje nudi, a tu reputaciju doneli su mu i klubovi koji se tamo nalaze.

Kineska četvrt je već odavno postala sinonim za kulturna dešavanja u našem gradu. Nekada zalutate u  “Think Tank Studio“ , a nekada u “SKCNS Fabriku“ ili “The Quarter“, a najčešće ćete obići sva mesta, što i jeste najveća draž ovako koncipiranih prostora.

 


 "SKCNS Fabrika"

Priča o nastanku

Godine 2010. Studentski kulturni centar Novog Sada dobija u zakup napušteni magacin koji se nalazi u Kineskoj četvrti. Prostor koji u tom momentu nema ni vodu, ni struju i nalazi se u veoma lošem stanju. Koncertom pod nazivom “Pokretna i nepokretna imovina 2“ ugostili su prve posetioce i od tog datuma, 26. marta, “Farbrika“ je otvorila svoja vrata sugrađanima željnim alternativnog provoda i kvalitetnog kulturnog sadržaja. Nakon godinu i po dana od otvaranja prvobitni problemi prostora su rešeni i ovo postaje idealno mesto za sve kulturne programe koje naš grad zaslužuje.

 

 

Događaji koji su iza nas

Prethodnih osam godina obeležila su mnogobrojna kulturna dešavanja organizovana u ovom prostoru: To Be Punk festival, Novosadski strip vikend, započeta je srpska turneja emisije Jelen Top Ten, stota epizoda poznate muzičke emisije Gruvanje, organizovanje su raznorazne izložbe i koncerti, nastupi poznatih di džejeva, edukativna predavanja iz raznih oblasti, festivali vina i piva, promocije knjiga i muzičkih albuma, predstave...Ovaj prostor ugostio je i poznatu svetsku zvezdu – Manu Chao posetio je “Fabriku“ prilikom obeležavanja svetskog dana Roma.


 

Događaji koji nas očekuju

Ekipa u “Fabrici“ vredno radi na organizovanju kulturnih dešavanja i već sada su najavljeni raznovrsni događaji. U narednom periodu očekuje nas koncert švedskog metal benda HammerFall, promocija knjige Dejana Atanackovića “Čovek bez jezika“, promocija albuma “Brzopletost“ sastava SNB kao i mnogi drugi događaji. Najnovije informacije i fotografije sa prethodnih događaja možete videti na njihovoj Fejsbuk stranici.


 

"The Quarter"

Počeci

Klub je počeo s radom 2012. godine. Prostor je koncipiran na taj način da vrlo lako može da se adaptira za raznorazne kulturne sadržaje, pa su ovde organizovani koncerti, izložbe, di džej nastupi i mnogi drugi događaji. Na samom početku klub je više bio okrenut rok svirkama i nastupima bendova, ali poslednje dve godine okrenili su se i elektronskom žanru, jer su osluškivali potrebe publike. Na taj način je “The Quarter“ kod naših sugrađana postao prepoznat kao mesto koje nudi kvalitetan alternativni sadržaj, koga je u gradu sve manje.Mane i prednosti Kineske četvrti

Kako kažu iz samog kluba, ova specifična lokacija im je u samom startu dosta pomogla, jer su mogli da grade svoju viziju od nule. Kineska četvrt dugo nije bila percipirana kao mesto na kom se mogu naći kvalitetni kulturni sadržaji, a uz The Quarter i ostale klubove to postaje. Po ugledu na ostale evropske gradove koji imaju svoje umetničke četvrti (kao što je to Metelkova u Ljubljani), Kineska četvrt zahvaljujući radu klubova koji su u njoj nalaze postaje pravi kulturni distrikt Novog Sada. U The Quarteru su posebno ponosni na to što je njihov rad zapravo bio odlična osnova za ono što je naknadno i došlo, a to je izbor Novog Sada kao kulturne prestonice Evrope.


 

Planovi za naredni period

Klub će u ovom nepromenjenom obliku moći da radi još jedan kraći vremenski period. Nakon toga sledi pauza, jer je predviđen početak radova u celoj Kineskoj četvrti u cilju restauracije za potrebne projekta Evropske prestonice kulture. Nakon završetka radova i kada Kineska četvrt osvane u novom ruhu, nadamo se još boljem klubu The Quarter koji zaslužuje da ostane u ovom delu grada.


NOVI IZGLED KINESKE ČETVRTI: Prema najnovijim planovima za rekonstrukciju ovog dela grada očekuje se izgradnja pešačkih površina, biciklističkih staza, novih saobraćajnica, kao i rekonstrukcija vodovoda i kanalizacije, ali i postavljanje rasvete. Takođe, planira se dekorativno podno i fasadno osvetljenje Kineske četvrti, a većina zelenila i šiblja će biti uklonjena i na to mesto biće zasađene nove sadnice. 

Oceni vest:
6
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskop horoskopski znaci klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad bebe novosadsko porodilište elektrovojvodina gradonačelnik Miloš Vučević bez struje novorođenčad matičar novi sad dnevni horoskop isključenja struje vremenska prognoza servisne informacije pošte srbije betanija Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad jkp lisje sahrane novi sad Isključenje struje zodijak JKP Vodovod i kanalizacija bez vode štrajk poštara isključenje vode Ledena Šuma astrologija raspored sahrana i ispraćaja