"Batut" izdao uputstvo za vakcinaciju tinejdžera protiv korona virusa

"Batut" izdao uputstvo za vakcinaciju tinejdžera protiv korona virusa

Potrebno je nastaviti sa vakcinacijom dece uzrasta od 16 i 17 godina, ali i onih mlađih od 12 do 15 godina, stav je struke odnosno glavna je poruka novog uputstva za vakcinaciju najmlađih koje je objavio Institut "Batut".

U uputstvu je detaljno objašnjeno kad i kako deca različitog uzrasta mogu da se vakcinišu. Tako tinejdžeri od 16 i 17 godina mogu da se vakcinišu protiv infekcije Kovid-19 "Fajzer-Bajontek" vakcinom, koja je odobrena za osobe uzrasta 16 godina i starije, po preporuci nadležnog pedijatra.

Vanrednu preporučenu imunizaciju protiv korona virusa, prema naredbi Ministarstva zdravlja, organizuju i sprovode nadležne zdravstvene ustanove u skladu sa Stručno-metodološkim uputstvom Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" za sprovođenje vanredne preporučene imunizacije, prenose "Novosti".

Ističe se i neophodnost vakcinacije dece od 12 do 15 godina.

Potrebno je nastaviti sa promptnom vakcinacijom dece koja pripadaju ugroženim kategorijama. Tu spadaju deca sa imunološkim deficitom, oboleli od teških plućnih, srčanih ili bubrežnih oboljenja, te onkoloških, metaboličkih, endokrinoloških, uključujući gojaznu decu +2 ili + 3 SD, kao i svih drugih bolesti koje dete izlažu riziku za težak oblik Kovid-19 uz saglasnost roditelja i dobijenu preporuku pedijatra subspecijaliste − stoji u novoj preporuci "Batuta".

Prema preporuci, potrebno je i sprovoditi vakcinaciju sve druge dece uzrasta od 12 do 15 godina uz saglasnost roditelja i ukoliko nema kontraindikacija, što utvrđuje pedijatar. Kod dece sa preležanom infekcijom Kovid-19 vakcina se može primeniti najranije šest meseci nakon infekcije, imajući u vidu naučnu literaturu koja ukazuje da deca imaju dobar imunski odgovor čak i ukoliko su imala blaži klinički oblik, navodi se u uputstvu.

Vakcinacija mladih 12-15 godina, vršiće se u domovima zdravlja, odsek za imunizaciju dece, pedijatrijskim odeljenjima bolnica ili na posebnim punktovima. Ukoliko dođe do pojave težih neželjenih događaja nakon primene prve doze vakcine, kao što su miokarditis ili perikarditis, primenu vakcine treba obustaviti, navedeno je u uputstvu koje se nalazi na sajtu "Batuta".

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan