Batut: Kako da se zaštitite od zagađenja vazduha

Batut: Kako da se zaštitite od zagađenja vazduha

Iz Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut kažu da su naročito osetljiva mala deca, starije osobe i hronično oboleli od respiratornih i kardiovaskularnih oboljenja.

Srbija je u grupi zemalja koje imaju najzagađeniji vazduh na svetu, prenela je Svetska alijansa za zdravlje i zagađenje. Iz instituta Dr Milan Jovanović Batut kažu za BBC na srpskom da obične, hirurške maske nisu efikasna zaštita.

− Pod uticajem toplog vazduha koji izdiše, osoba vlaži površinu maske i time se narušava njena fizička struktura, a samim tim i zaštita. Građani mogu blago da prekriju disajne puteve i odevnim predmetima, ali i tada treba voditi računa o sitnim česticama zagađenja. Preko disajnih puteva mogu se držati šal, kapa, kaput, ali se nakon toga moraju odmah skinuti, jer se zagađujuće čestice zadržavaju na tkanini − navodi dr spec. higijene iz Centra za higijenu i humanu ekologiju Branislava Matić Savićević.

Najveće zagađenje se detektuje u ranim jutarnjim časovima i uveče, pa tada treba izbegavati izlaske napolje. Takođe u ovim periodima dana nikako ne treba upražnjavati fizičke aktivnosti, poput trčanja ili bilo kakvih treninga na otvorenom, s obzirom na to da se tada ubrzano diše, a to pospešuje udisanje štetnih materija. Iz Batuta upozoravaju da je trenutno prisutno urbano aerozagađenje i da u vazduhu ima PM0 čestica. Koncentracija ovih čestica varira u toku dana i zavisi od klimatskih uslova u određenim delovima zemlje i gradovima. Na zagađenje utiču niske temperature, visoki vazdušni pritisak i uspostavljanje temperaturne inverzije do koje dolazi kad sloj hladnog vazduha iznad zemlje ne dozvoljava zagrejanom i zagađenom vazduhu da ode u atmosferu, prenosi BBC na srpskom.

Zaštitnik građana u Srbiji Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole Ministarstva zaštite životne sredine i navodi da ministarstvo “u dužem vremenskom periodu nije sprovelo nijednu konkretnu meru" povodom žalbi građana na zagađenost vazduha.

O ovoj alarmantnoj temi i šta su PM10 i PM2,5 supstidarne čestice možete pročitati ovde.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan