"BATUT": Od gripa do sad obolelo 50.473, umrlo četvoro

"BATUT": Od gripa do sad obolelo 50.473, umrlo četvoro

Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" do sada je prijavljeno 50.473 obolelih od gripa – što predstavlja veći broj obolelih u odnosu na isti period prošle sezone – i četiri smrtna slučaja koja se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od gripa.

Samo tokom prošle nedelje Batutu je prijavljeno skoro 13.000 slučajeva oboljenja sličnih gripu, što je dva puta više u odnosu na nedelju koja joj je prethodila, a najviše obolelih bilo je u starosnoj grupi od pet do 14 godina.

Institut za javno zdravlje Vojvodine prijavio je četiri smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od gripa, a svi umrli su bili hronični bolesnici i prethodno nisu bili vakcinisani protiv gripa.

Epidemiolog Instituta Batut Dragana Dimitrijević kaže da je sezona gripa počela nešto ranije u zemljama evropskog regiona, a da je slična situacija i u našoj zemlji.

- U Srbiji se registruje srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska rasprostranjenost oboljenja u populaciji. Važno je napomenuti da je srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa uobičajen za sezonu gripa i da je slična situacija u mnogim zemljama Evrope – rekla je za "Tanjug" Dimitrijević.

Aktivnost virusa gripa epidemiolozi mere u četiri kategorije – nizak nivo aktivnosti, srednji, visok i veoma visok nivo aktivnosti virusa gripa. Za sada samo Ukrajina ima visok intenzitet aktivnosti virusa gripa.

Sagovornica agencije "Tanjug" podsetila je da je cirkulacija virusa gripa laboratorijski potvrđena na teritoriji 15 okruga, a da je do sada prijavljena epidemija lokalnog tipa u Pančevu – u Omoljici, kao i na teritoriji grada Beograda i Braničevskog okruga.

Dimitrijević je pojasnila da je prijavljivanje epidemije gripa u sezoni tekuća, rutinska stvar kao i prijave epidemija drugih zaraznih bolesti. Jedna od osnovnih karakteristika virusa gripa je epidemijsko javljanje.

Upitana u kojim situacijama se proglašava epidemija gripa i ko to čini, ona je pojasnila da epidemiju gripa proglašava Ministarstvo zdravlja na predlog Instituta Batut uz odobrenje Komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Proglašenje epidemije gripa, kako kaže, ide kada se dešava nešto neočekivano što se tiče oboljevanja od gripa, kada je veliki broj obolelih sa teškim formama bolesti, i povećanim brojem komplikacija, čak i smrtnog ishoda, kada može da dođe do pojave novog podtipa virusa kao što je bilo 2009. godine.

- Važno je podvući da proglašenje epidemije gripa sada nije aktuelno, da nemamo nikakvih naznaka za proglašenje epidemije. Prijave epidemije gripa su tekuća, rutinska stvar epidemiologa, odnosno zdravstvenog sistema Srbije – naglasila je Dimitrijević.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan