"BATUT": Voda u Temerinu, Sirigu i Bačkom Jarku 100 odsto neispravna

"BATUT": Voda u Temerinu, Sirigu i Bačkom Jarku 100 odsto neispravna

Najnoviji izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuje da je voda iz vodovoda u Temerinu 100 odsto neispravna!

Ta voda je još od 2003. godine, rešenjem pokrajinske sanitarne inspekcije, zabranjena za piće i pripremanje hrane zbog prekomerne koncentracije arsena. Međutim, do danas nije učinjeno ništa da se taj problem reši, pa su žitelji u sva tri naselja u opštini – Temerinu, Sirigu i Bačkom Jarku, nastavili da piju vodu sa arsenom, uprkos tome što su iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koji analizira kvalitet temerinske vode, upozorili da je "arsen prepoznat kao element koji može biti uzrok zloćudnih tumora".

Dozvoljeni nivo arsena u vodi za piće je 10 mikrograma, a u Temerinu iznosi 70, u Bačkom Jarku 107, a u Sirigu čak 231! Iako je voda zvanično nebezbedna, JKP je naplaćuje kao da je potpuno ispravna i odbija da na računima naznači da nije za ljudsku upotrebu – naglašava Milenko Karlica iz "Ekološke inicijative Temerin".

Prema njegovim rečima, upozorenje na računima i objavljivanje rezultata analize vode, koje dva puta mesečno dostavlja Institut za javno zdravlje, doprineli bi da se građani udruže u zahtevu za zdravu vodu, jer je sada, zbog neobaveštenosti, većina nesvesna da se truje iz kućnih slavina. On napominje da bi podaci o štetnosti vode trebalo da budu istaknuti u školama, vrtićima, ugostiteljskim objektima, pekarama, na javnim česmama... Karlica navodi da je lokalna samouprava samo mesec-dva tokom 2004. godine obezbeđivala obavezno alternativno snabdevanje cisternama, koje su se punile zdravstveno ispravnom vodom iz JKP "Vodovod i kanalizacija" u Novom Sadu.

Kako saznaju "Večernje novosti", grupa građana se obraćala pokrajinskoj i republičkoj inspekciji, ali odgovora nema godina. Trojica Temerinaca, Milan Drobac, Mile Tomišić i Marko Andrić, pojedinačno su od nadležnih u opštini zatražili pojašnjenja o kvalitetu vode i instrukcije o njenom korišćenju.

Rezultati analiza vode nalaze se na sajtu Instituta, a mogu se dobiti na uvid i u upravnoj zgradi JKP. Lokalna samouprava ulaže napore da problem snabdevanja vodom reši trajno, ali izgradnja prečistača ili fabrike vode iziskuje finansije koje prevazilaze mogućnosti Opštine – istovetno su odgovorili direktor JKP "Temerin" Željko Džakula i predsednik Opštine Mladen Zec.

Aktivisti "Ekološke inicijative Temerin" su ovih dana o nevoljama sa pijaćom vodom pisali dr Danici Grujičić, načelnici Centra za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije i predsednici humanitarne organizacije "Zdrava Srbija" jer smatraju da bi ona "kao nepristrasan i vrhunski stručnjak, svojim jasno iznetim stavom o njihovom problemu doprineli da se stvari najzad pomere sa mrtve tačke",  napisali su borci za zdravu vodu.

Oceni vest:
11
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Aleksandra

  pre 431 dan i 16 sati

  Ja sam resila taj problem,kupila sam nobelov aparat za vodu koji precisti sve necistoce iz gradske vode,ne isplati mi se da kupujem flasiranu vodu.

  Oceni komentar:
  12
  5
 • Marina

  pre 431 dan i 12 sati

  Arsen ne može ništa da pročisti,baš ništa.....nikakav aparat,možemo samo da se slikamo......

  Oceni komentar:
  4
  16
 • Biće vode

  pre 431 dan i 9 sati

  To za Sirig me baš čudi, jer Sirig leži nad velikim jezerom koje je izolovano kalcijumskim naslagama od okoline. Na velikoj je dubini za bušenje, nekih 3500m.
  Što će i biti iskorišteno kasnije kada krenu svetska zbivanja koja ovde ne smem naznačiti imenicom. Valjda će nam Rusi pomoći oko bušenja.
  Davno je to još Hidrosonda ustanovila sa geolozima, postojanje ovog jezera. Valjda je ostalo od Panonskog mora još...
  Samo treba se pripaziti političara u to doba, da ne prodaju vodu strancima, kao što je Nenad Čanak početkom ovog veka uradio sa mineralnom vodom Sveti Đorđe (Kovin) koja je u potpunosti prodata Nemcima.
  Naime, kod Siriga će biti izrađeno postrojenje za flaširanje tog jezera, a debele zidine i straža sa automatima kao što je po američkim zatvorima, govori koliko će tada voda biti - zlato. Zbog radioaktivnih padavina, koja će zagaditi površene za proizvodnju hrane, kao i vodu. Za vojnike će se pakovati dnevno sledovanje vode u lim, možda oko 2-3 dl.
  Opstajaće samo oni sa staklenim baštama, a proizvodiće se i tražiti mahom jabuke i paradajz, zbog kalijuma.
  No, živi bili pa videli.

  Oceni komentar:
  2
  9