Bebi frendli program u Srbiji pred ukidanjem

Bebi frendli program u Srbiji pred ukidanjem

Bebi frendli program u Srbiji se od samog početka nije primenjivao onako kako je to zamislio UNICEF, a trenutno se već razmišlja i o njegovom ukidanju.

- Bebi frendli? Ne, ne bih ja to. Tamo je beba stalno s tobom, niko da ti pomogne i pokaže bilo šta, mučiš se a tek si se porodila?

Ovako obično reaguju tek porođene žene ako ih pitate da li će u bebi frendli program ili ne.

Međutim, nije samo u Srbiji ovaj program pod lupom. I u svetu se, nakon 25 godina od pokretanja inicijative, sve češće postavlja pitanje da li je bebi frendli zaista dobar za majke i novorođenčad sa svojih 10 famoznih pravila.

Kako se ovaj program ne odnosi samo na dojenje, tako se u obaveznim pravilima programa u bolnicama zabranjuje korištenje duda varalica, ali se isto tako zabranjuje bebama dohrana adaptiranim mlekom, osim u slučajevima kada je to medicinski opravdano. To bi u praksi značilo da – ukoliko je program jasan i decidirano zabranjuje odnosno dozvoljava neka pravila – onda upravo ta rigoroznija pravila baš i nisu uvek dobra za mame i bebe.


Prof. dr Snežana Rakić, direktorka GAK “Narodni front” kaže za “Blic” da je ovo porodilište modifikovalo ovaj program i da majke i bebe ne moraju biti stalno zajedno ukoliko je to želja porodilje.

- Da bi bebi frendli funkcionisao, mora da bude dovoljan broj sestara, a naš prvi problem je nedostatak zdravstvenog osoblja koje to može da isprati. Drugo, veliki je napor za ženu koja je porođena da odmah ustaje, da se bavi detetom. To je moguće ako u porodilištu ima dva ili tri porođaja dnevno. Ali ako ima više od 10, to je teško održivo. Tendencija svuda u svetu je da se žena što ranije puštaju kući. A da bi se uspostavila laktacija i da bi se bebi frendli program ostvario, žena treba bar tri do četiri dana bude u porodilištu, što više ni u svetu nije slučaj - objašnjava prof. dr Rakić.

Ono što je dobro iz ove inicijative, ističe ona, jeste to što se žena podstiče da doji.

- Naše iskustvo je da je za majke vrlo naporan bejbi frendli, jer čim se porode moraju da ustanu i prepovijaju bebu, a laktacija im u većini slučajeva još nije krenula. Dešavalo nam se da nam pacijentkinje odu u drugu bolnicu, na porođaj, koja nema bebi frendli program – kaže dr Rakić.

Opširnije o ovoj temi pročitajte na sajtu "Blica".

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp lisje novosadska policija Isključenje struje Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu novosadsko porodilište servisne informacije raspored sahrana i ispraćaja bebe bez vode novorođenčad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija matičar novi sad horoskop novosađani mural bez struje betanija izmena režima saobraćaja servisne informacije novi sad elektrovojvodina horoskopski znaci sahrane novi sad isključenje vode isključenja struje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević jkp novosadska toplana JKP Vodovod i kanalizacija klisa raspored sahrana novi sad