Begečka šargarepa postala proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom

Begečka šargarepa postala proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom

Na konferenciji za novinare u Gradskoj kući danas je predstavljena "Begečka šargarepa" – brend koji je zvanično, pored "Futoškog kupusa" i "Fruškogorskog lipovog meda", postao proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom.

Kako javljaju iz kabineta gradonačeelnka, na konferenciji su govorili član Gradskog veća za privredu Milorad RadojevićBranislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, direktor Zadruge "Begečki povrtari" Goran Zec kao i jedan od najvećih proizvođača šargarepe Janko Medveđ.
- Dobili smo treći proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom na teritoriji Grada Novog Sada. Pre godinu dana u razgovoru sa proizvođačima šargarepe, na inicijativu GU za privredu, pokrenuli smo postupak zaštite geografskog porekla begečke šargarepe. Naišli smo na razumevanje potrošača, a u ceo proces uključila se i zadruga "Begečki povrtari". Izuzetna saradnja ovih godinu dana krunisana je sertifikatom. Ceo postupak je finansirao Grad Novi Sad, i nastavićemo u narednom periodu to da radimo –
rekao je Miodrag Radojević i dodao da će proizvođači sada biti prepoznatljiviji na tržištu, a potrošači će lakše moći da dođu do kvalitetnijeg proizvoda.


Branislav Raketić rekao je da je Grad Novi Sad postao jedan od gradova sa najviše zaštićenih proizvoda, i dodao da je sertifikacija garancija da ti proizvodi potencijalno ne budu predmet zloupotrebe. On je takođe naglasio da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pruža punu podršku i ulaže maksimalne napore da zaštiti naše proizvođače.Direktor Zadruge "Begečki povrtari" Goran Zec naglasio je da čitav ovaj proces ne bi bio moguć bez nesebične podrške Grada Novog Sada i Gradske uprave za privredu koji su, kako je rekao, razumeli njihovu potrebu da se na taj način podrži poljoprivredna i povrtarska proizvodnja.

- Posao sertifikacije je bio obiman. Počeli smo sa prvim laboratorijskim analizama još u martu, zatim smo radili i grupnu analizu u septembru, kao i pojedinačne analize na šećere i beta karotine za svakog proizvođača. Begečku šargarepu od ostalih izdvajaju fizičke i hemijske karakteritike odnosno ukus, boja, miris i oblik. Кao proizvođači smo dokazani na domaćem tržištu i tu nam konkurencija nije velika, ali ćemo raditi na priznavanju u evropskim okvirima jer je 70 % naše proizvodnje prisutno u Evropi – rekao je Goran Zec.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad Vreme u Novom Sadu gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja bez vode bez struje crna hronika novosadska policija dnevni horoskop Republički hidrometeorološki zavod servisne informacije novi sad novosadsko porodilište horoskop Isključenje struje jkp lisje vremenska prognoza novi sad isključenje vode sahrane novi sad horoskopski znaci bebe JKP Vodovod i kanalizacija betanija novorođenčad policija matičar novi sad mup novi sad RHMZ novosađani klinika za ginekologiju i akušerstvo