Benzin i dizel ne poskupljuju od 1. januara

Benzin i dizel ne poskupljuju od 1. januara

Od 1. januara 2017. godine ne predviđa se povećanje iznosa akcize na gorivo.

Krajem januara, saglasno Zakonu o akcizama, izvršiće se redovno godišnje usklađivanje iznosa akcize na derivate nafte sa indeksom potrošačkih cena u 2016. godini, pišu  "Novosti".

Kako se navodi u tekstu, u budžetu za 2017. godinu ukupne akcize beleže manji rast nego što je uobičajeno, jer osim korigovanih iznosa na duvan, ostali oblici se uskladjuju samo za ostvarenu stopu inflacije u 2016. godini.

- Prihodi od akciza projektovani su u ukupnom izosu od 271,4 milijarde dinara, pri čemu se na akcize na nafte derivate odnosi 144 milijarde dinara, akcize na duvanske proizvode 97 milijardi i na ostale akcize (uključujući akcizu na električnu energiju) 30,4 milijardi dinara - stoji u Zakonu o budžetu za 2017. godinu koji se navodi u tekstu "Novosti".
Učešće akciza u ukupnim prihodima iznosi 24,8 odsto i blago se povećava usled planiranih izmena akcizne politike u 2017. godini.

Doći će i do većeg ostvarenja prihoda po osnovu akciza na naftne derivate usled njihove povećane potrošnje.

Ovo su dobre vesti za naftaše, ističu "Novosti", koji se zalažu da se državna politika nameta okrene u drugom pravcu.

Kako navodi ovaj beogradski list, posle uzastopnog dizanja akciza za gorivo od 2012. godine kojim su ukupno povećane za goriva za tri dinara po litru za benzin, ali i čak osam dinara za litar dizela, državna politika se menja. Očekuje se da će kasa biti punija, ali ovog puta zbog veće potrošnje goriva.

Ova odluka će se direktno odraziti i na sve vozače kojima ne preti, kao ranijih godina, poskupljenje dizela i benzina na pumpama posle svakog dočeka Nove godine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

opens distrikt grad novi sad isključenje vode novosadsko porodilište isključenja struje bez vode elektrovojvodina havarija na vodovodu Spens jkp lisje betanija Elektrodistribucija Novi Sad sahrane novi sad almaško groblje gradsko groblje bez struje lisje opens 2019 servisne informacije novi sad štrand raspored sahrana i ispraćaja sahrane bebe JKP Vodovod i kanalizacija horoskop raspored sahrana novi sad radosne vesti novorođenčad servisne informacije policija