BEOGRAD: Preminuo pevač Predrag Cune Gojković

BEOGRAD: Preminuo pevač Predrag Cune Gojković

Legendarni srpski pevač narodnih, starogradskih, zabavnih i meksikanskih pesama preminuo je danas u 85. godini.

Kako navodi RTS, Predrag Gojković Cune je za muzički arhiv Radio Beograda snimio je preko 1.000 pesama izvorne narodne muzike iz Srbije, ali i meksikanskih i evergrin pesama. Dobitnik je svih strukovnih nagrada i imao je najviši status zaslužnog, istaknutog estradnog umetnika.

Snimio je na "nosačima zvuka" 52 singl-ploče, više koktel-albuma, samo nekoliko solističkih albuma, a 1999. godine diskografka kuća PGP RTS izdala je trostruki Cunetov CD pod nazivom 50 godina sa vama.  

Predrag Gojković Cune rođen 1932. godine u Kragujevcu. Cune je krenuo u prvi razred Osnovne škole "Vojislav Ilić" 1939. godine. Srednju školu je završio u Osmoj muškoj gimnaziji na Crvenom krstu u Beogradu, gde se družio i išao u školu sa kasnije proslavljenim glumcima Velimirom Batom Živojinovićem i Danilom Batom Stojkovićem.

Nakon gimnazije, studirao na Trgovačkoj akademiji, ali ga pevanje odvlači od studija, tako da nikad nije diplomirao. 

U početku karijere bio je poznat po izvođenju meksikanskih pesama, pa zatim zabavnih i naročito narodnih pesama. Pored toga, igrao je uglavnom epizodne uloge u nekoliko televizijskih serija i filmova.

Gramofonska ploča sa pesmom "Kafu mi, draga, ispeci" izdata je 1962. godine i dostigla zlatan tiraž od 50.000 primeraka.

Nezaboravni Cunetovi hitovi su: "Janičar", "Sonja", "Dunave, moje more", "Zapevajte pesme stare", "Stani, stani, Ibar, vodo", "Zašto svićeš tako rano", "Na Moravi vodenica stara", "Moj konjiću, laki, lagani", "Ljubav mi srce mori", "Tužno vetri gorom viju"...

U istoriji jugoslovenske estrade sigurno će kao nezaboravan koncert ostati duel, natpevavanje sa Miletom Bogdanovićem, kada su 1980. godine u beogradskom Domu sindikata pevali blizu 18 sati i otpevali zajedno preko 6.000 pesama. Cune je pobedio Mileta, a rekord u broju otpevanih pesama do danas nije oboren i po svoj prilici skoro i neće biti nadmašen.

Cune spada u grupu istaknutih estradnih umetnika koji su otpevali najviše koncerata u humanitarne svrhe, a dobitnik je mnogo plaketa i priznanja Crvenog krsta. 

Nadimak "Cune" je dobio, kako je sam objasnio, u emisiji "Balkanskom ulicom" Radio-televizije Srbije, po majčinom dozivanju "Odi da te majka cune" (ljubi).

Iza sebe ostavio je suprugu i dve ćerke.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni, javio je danas RTS.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Fruška gora raspored sahrana novi sad groblje lisje Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje almaško groblje OK Vojvodina novorođenčad bez struje novosadsko porodilište gradsko groblje bebe JKP Vodovod i kanalizacija elektrovojvodina isključenja struje servisne informacije odbojka sahrane novi sad radosne vesti epk 2021 servisne informacije novi sad bez vode sahrane opens 2019 Isključenje struje Spens betanija Daško i Mlađa havarija na vodovodu