BEOGRAD: Prva transplantacija rožnjače na bebi staroj devet dana

BEOGRAD: Prva transplantacija rožnjače na bebi staroj devet dana

U Kliničkom centru Srbije (KCS) obavljena je prva transplantacija rožnjače na bebi staroj devet dana, a operaciju je izveo direktor Klinike za očne bolesti KCS Milenko Stojković sa svojim saradnicima.

- Iako ni kadar ni oprema nisu problem, bez organa donatora ruke su nam vezane. Bili smo u šoku kada smo saznali da se pojavio jedan donator, jer je u Srbiji zbog manjka donatora transplantacija svih organa problematična – rekao je Stojković, dodavši da je posebno bio zabrinut jer je veći rizik od komplikacija kod tek rođenih beba.

- Do sada nismo imali iskustva sa uvođenjem u opštu anesteziju ovako male bebe. Anesteziolog Volođa Stanković iz Tiršove prekinuo je svoj posao i bez reči došao da nam pomogne. Ovakve situacije su dokaz da kada ima volje, može da se angažuje 15 do 20 ljudi, bez velike drame i buke, mogu da se uspešno urade intervencije koje su i u svetu prava retkost – izjavo je Stojković za "Novosti".

On je dodao i da su šanse da se rožnjače donatora pojave onda kada su najpotrebnije jesu jedan prema 1.000.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosađani servisne informacije završni ispit otvoreni bazeni jkp novosadska toplana Elektrodistribucija Novi Sad klinika za ginekologiju i akušerstvo betanija novosadsko porodilište mala matura bez vode raspored sahrana novi sad isključenja struje bebe gradsko groblje isključenje vode sahrane jkp lisje JKP Vodovod i kanalizacija vremenska prognoza novi sad JKP Gradsko zelenilo centralno groblje u Futogu Republički hidrometeorološki zavod elektrovojvodina RHMZ novorođenčad servisne informacije novi sad Vreme u Novom Sadu bez struje Isključenje struje