"Beogradski festival igre" u martu i aprilu i u Novom Sadu

"Beogradski festival igre" u martu i aprilu i u Novom Sadu

Кako je najavljeno na konferenciji za novinare u Pokrajinskoj vladi, "Beogradski festival igre" biće održan od 22. marta do 12. aprila u Beogradu, Novom Sadu i Vršcu.

O značaju i programu te manifestacije govorili su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta Zoran Đerić, pomoćnik gradonačelnika Vršca Dejan Santrač i osnivač i direktor "Beogradskog festivala igre" Aja Jung. Ona je naglasila da će u Srpskom narodnom pozorištu ljubitelji savremene igre biti u prilici da 25. marta pogledaju nastup trupe Spellbound iz Rima, 29. marta američke trupe BalletX iz Filadelfije, a 12. aprila, predstaviće se Dresden Frankfurt kompanija igre iz Nemačke.

Igor Mirović rekao je da je "Beogradski festival igre", zahvaljujući trajanju, kvalitetu programa i savremenoj produkciji postao nacionalni festival, ali i da je ušao na velika vrata na svetsku umetničku scenu, te da će Pokrajinska vlada nastaviti da podržava njegov razvoj.

Zbog 16 predstava iz 11 zemalja, manifestacija ima međunarodni karakter što je, po oceni Dalibora Rožića, čvrsto vezuje sa programima Novog Sada kao Evropske prestonice kulture za 2021. godinu.

– Grad uspešno sarađuje sa ovim festivalom, jer on na najbolji način afirmiše i promoviše umetnike savremenog plesa i upoznaje nas sa evropskim i svetskim dostignućima u toj oblasti. Dobro je što su organizatori, petnaesti put za redom, prepoznali Novi Sad kao mesto gde savremena igra može da se prezentuje na zadovoljstvo brojne publike – kazao je Rožić.

Prema rečima Zorana Đerića, saradnja Srpskog narodnog pozorišta sa Beogradskim festivalom igre predstavlja prozor u svet modernih, eksperimentalnih i istraživačkih kretanja u baletu, jer pozorište neguje uglavnom klasični balet.

– To je prilika da vidimo nove koreografe i plesače, kao i tradiciju koja je dosta drugačija od naše evropske, i to zahvaljujući gostovanjima iz Azije, Afrike i slično. Ovaj festival dragocen je našoj publici i kulturi, te ga treba negovati i u Novom Sadu – istakao je Đerić.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vv

  pre 343 dana i 21 sat

  SRAM vas bilo , naprdnjacki biznis u punom zamahu. Sto nemamo novosadski festival? Dosta nam je uvoznih gov***

  Oceni komentar:
  0
  1