BERLIN: Uskoro legalizovana prodaja marihuane?

BERLIN: Uskoro legalizovana prodaja marihuane?

Leva koalicija, koja će ubuduće vladati glavnim gradom Nemačke, namerava da pokrene pilot projekat legalne prodaje marihuane, piše Dojče vele.

U tom gradu kanabis je ionako sveprisutan, a aktivisti se nadaju da će prodaja uskoro biti i legalna.

Šta bi to uopšte moglo da znači: "Naučno nadgledani pilot projekat za kontrolisanu distribuciju kanabisa odraslima"? To je citat iz izjave zelenog političara Benedikta Luksa, kad je govorio o namerama buduće berlinske vlasti koju će činiti Socijaldemokrate, Zeleni i Levica. Ne zvuči baš kao da će se sad na svakom ćošku dimiti bongovi s vutrom, ali poznavaoci tematike kažu da bi politički dogovor na nivou Berlina mogao da bude korak od sedam milja u dekrimanilizaciji i legalizaciji marihuane.

Maks Plenert iz Nemačkog udruženja za kanabis podseća da su pokušaji pojedinih gradskih opština u Berlinu da dozvole kontrolisanu prodaju uvek nailazili na protivljenje nadležnih sudova i to zbog Zakona o opojnim supstancama koji zabranjuje kanabis. Plenert misli da najveći nemački grad – koji ujedno ima status pokrajine – ima bolje šanse da sruši ovu zabranu.

- Zakon je otvoren za eksperimente jer se može podneti zahteva za izuzecima. Tu, doduše, reč ima i savezni ministar zdravlja. Ali pokrajina Berlin ima daleko veće mogućnosti nego pojedine gradske opštine – siguran je Plenert.

Poput drugih zagovornika legalizacije, on misli da bi tako samo bilo ozvaničeno ionako postojeće stanje. U Berlinu je posebno lako nabaviti travu, a policija često ne obraća pažnju na sitne dilere.

Kako to ide treba videti sa druge strane Atlantika. U senci izborne pobede Donalda Trampa su građani četiri federalne države na referendumima ubedljivo prihvatili legalizaciju marihuane. Među njima je i najveća američka država Kalifornija. Talas je počeo referendumom u Koloradu 2012. godine.

- To pojačava pritisak – kaže Plenert.

- Marihuana je upravo legalizovana u Kaliforniji koja bi, da je nezavisna, bila jedna od najvećih industrijskih nacija sveta. Sjedinjene Države su dobar primer jer je i tamo sve počelo upotrebom kanabisa u medicinske svrhe. Onda su ljudi videli slike Kolorada i shvatili da se nebo nije srušilo. Izveštavanje o ovoj temi nije više bilo jednostrano i porastao je pritisak da se i drugde dozvoli legalizacija – napominje on. 

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez vode Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana novi sad sahrane horoskopski znaci bebe Evropska noć istraživača 2019 Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija Novo naselje novosadsko porodilište raspored sahrana i ispraćaja jkp opens 2019 novorođenčad betanija klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskop bez struje elektrovojvodina izmena režima saobraćaja isključenja struje servisne informacije novosadska policija jkp lisje astrologija isključenje vode servisne informacije novi sad opens distrikt noć istraživača