Bernska konvencija oglasila validnost žalbe NVO "Svet i Dunav"

Bernska konvencija oglasila validnost žalbe NVO "Svet i Dunav"

Konvencija Saveta Evrope o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa (Bernska konvencija) razmatraće pitanje izgradnje priobalja u Novom Sadu.

Zahtev NVO Svet i Dunav, u skladu sa ovom vešću, upućujemo gradskim vlastima Novog Sada (uključujući nadležne institucije kao što je JP "Urbanizam"), pokrajinskim vlastima (koji uporno ćute na sve naše zahteve o zaštiti predmetnog područja, imajući ovde u vidu Pokrajinski zavod za zaštitu prirode) i republici Srbiji (ćutanje uprave a povodom naših zahteva za upisivanjem vodnog zemljišta u katastar), a koji se odnosi na potpuno izuzeće predmetnog područja Kameničke ade, Dunavca i Šodroša iz SVIH planova betonizacije i urbanizacije vodnog zemljišta na samom ulasku u Novi Sad – navodi se u saopštenju ove organizacije.

Kako navode, u petak, 4. februara, na dan kada je veći broj inicijativa i organizacija civilnog sektora predavao 12.590 primedbi građana i građanki Novog Sada, u popodnevnim satima stigla im je divna vest.

Sekretarijat Bernske konvencije je uvažio našu žalbu a povodom ugrožavanja staništa preko dvesta strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta na predmetnom području Kameničke ade, Dunavca i Šodroša. Naša žalba je proglašena validnom – pojašnjavaju iz NVO "Svet i Dunav".


U navedenom odgovoru predstavnici Bernske konvencije iz Strazbura naznačili su da je Sekretarijat Bernske konvencije potvrdio prijem žalbe "u vezi sa navodnim uništavanjem staništa strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta na području Novog Sada zbog predložene infrastrukturne izgradnje".

Nakon što smo uzeli u obzir vašu žalbu, potvrđujemo da će srpskim vlastima biti poslato pismo sa zahtevom za njihov zvaničan stav o različitim elementima predstavljenim u vašoj žalbi, sa vama u kopiji. Ova žalba će biti razmotrena na 2. sastanku Biroa 2022. godine, zakazanom za 15–16. septembar – stoji u odgovoru iz Strazbura.

Imajući u vidu priloženi odgovor, nevladina organizacija "Svet i Dunav" traži apsolutno povlačenje svih planiranih radova, sitnih i krupnih intervencija na predmetnom području Kameničke ade, Dunavca i Šodroša, do saslušanja pred Evropskim savetom 15. i 16. septembra 2022. godine.

Predloženim nasipom ugrožava se čitava oblast od oko 170 ha vodnog zemljišta, a direktnim sužavanjem korita reke Dunav na 600 metara širine (od trenutnih preko 1200 m) ugrožava se bezbednost građanki i građana Novog Sada, i to u administrativnim granicama grada Novog Sada, i sa leve i sa desne obale međunarodne reke Dunav – podseća Daniela Stojković Jovanović predsedavajuća NVO "Svet i Dunav".


Podsećamo, ova organizacija je još u julu 2021. godine podnela žalbu ustavnom sudu Srbije, ali još uvek nisu dobili odgovor. 

NVO "Svet i Dunav" zbog Šodroša pred Ustavnim sudom, sledeća adresa je Strazbur

Leto stiglo na Šodroš

Oceni vest:
11
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Eto ti ga sad!

  pre 362 dana i 9 sati

  Čuveni Bošnjo Graditelj ne lajkovati ovu vest.
  Onaj rolo novca u levom džepu uvezan gumicom mu se polako tanji.

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Telepodrodjenja

  pre 361 dan i 15 sati

  Apsolutno treba sacuvati Šodroš...ali ga i očistiti od smeća i mulja...srediti rasvetu i rampe itd. A za Dunavac...e tu je već druga priča. Smetaju nam silni klubovi koji su zauzeli obale i ogradili se! Obala je svih nas. Ne znam ko im je to dozvolio ali sam ZA da se te žice i ostalo sklone i da možemo lepo da se šetamo i da počne gradnja malog ,pešačkog, mosta na Dunavcu.

  Oceni komentar:
  0
  7