BERZA RADA: Najtraženiji IT stručnjaci, inženjeri, matematičari...

BERZA RADA: Najtraženiji IT stručnjaci, inženjeri, matematičari...

Sudeći po oglasima koji se objavljuju i onome što traže poslodavci, od radnika se danas ne traže samo diplome, već i razni sertifikati, znanje stranih jezika, razni kursevi.

A koja su zanimanja najtraženija, odnosno koji obrazovni profili najlakše i najbrže dolaze do zaposlenja, saznao je "Dnevnik" u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Novom Sadu.

- Prema podacima o prijavljenim potrebama za zapošljavanjem i broju nezaposlenih lica, može se reći da najveće šanse za zapošljavanje imaju visokoobrazovani profili, i to inženjeri elektrotehnike, elektronike, mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama, IT stručnjaci, matematičari, nastavnici stranih jezika i lekari s odgovarajućim specijalizacijama, diplomirani farmaceuti i stručnjaci za finansije – kaže za ovaj dnevni list savetnik za karijerno informisanje u NZS Đurđina Mačak.

Kad su u profili nižeg nivoa obrazovanja u pitanju, posao najbrže dobijaju  operateri na CNC mašinama, zavarivači, autotroničari/mehatroničari, knjigovođe, računovođe, zanimanja u oblasti nege starih i zdravstvene negovateljice, medicinske sestre, kozmetičari, kuvari, elektrotehničari, tehničari mehatronike, tehničari za biotehnologiju, tehničari za kompjutersko upravljanje, radnici na obezbeđenju. Međutim, za većinu ovih zanimanja potrebno je odgovarajuće radno iskustvo

U NSZ kažu da do posla najteže dolaze profili u kojima postoji veći broj lica na evidenciji nego što je broj registrovanih slobodnih radnih mesta, te napominju da je najmanja potražnja za poslom u oblasti tekstilstva i kožarstva, mašinstva i obrade metala, u poljoprivredi i preradi hrane, u šumarstvu i obradi drveta u ekonomiji, pravu i administraciji. Uglavnom su to su zvanja tehničara, ali ni maturanti gimnazije nisu baš traženi.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nenad

  pre 1130 dana i 12 sati

  NIsam još nikad čuo da je neko od IT stučnjaka našao posao preko nacionalne službe za zapošljavanje?!

  Oceni komentar:
  1
  2
isključenja struje isključenje vode bez vode novorođenčad bez struje elektrovojvodina novosađani šoping centar promenada KCV raspored sahrana novi sad 27. novosadski maraton klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana i ispraćaja Spens Aleksandar Vučić Elektrodistribucija Novi Sad jkp novosadska toplana betanija Isključenje struje jkp lisje klinički centar vojvodine humanitarna akcija servisne informacije izmena režima saobraćaja bebe novosadsko porodilište sahrane novi sad servisne informacije novi sad novosadska policija JKP Vodovod i kanalizacija