BERZA RADA: Najtraženiji IT stručnjaci, inženjeri, matematičari...

BERZA RADA: Najtraženiji IT stručnjaci, inženjeri, matematičari...

Sudeći po oglasima koji se objavljuju i onome što traže poslodavci, od radnika se danas ne traže samo diplome, već i razni sertifikati, znanje stranih jezika, razni kursevi.

A koja su zanimanja najtraženija, odnosno koji obrazovni profili najlakše i najbrže dolaze do zaposlenja, saznao je "Dnevnik" u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Novom Sadu.

- Prema podacima o prijavljenim potrebama za zapošljavanjem i broju nezaposlenih lica, može se reći da najveće šanse za zapošljavanje imaju visokoobrazovani profili, i to inženjeri elektrotehnike, elektronike, mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama, IT stručnjaci, matematičari, nastavnici stranih jezika i lekari s odgovarajućim specijalizacijama, diplomirani farmaceuti i stručnjaci za finansije – kaže za ovaj dnevni list savetnik za karijerno informisanje u NZS Đurđina Mačak.

Kad su u profili nižeg nivoa obrazovanja u pitanju, posao najbrže dobijaju  operateri na CNC mašinama, zavarivači, autotroničari/mehatroničari, knjigovođe, računovođe, zanimanja u oblasti nege starih i zdravstvene negovateljice, medicinske sestre, kozmetičari, kuvari, elektrotehničari, tehničari mehatronike, tehničari za biotehnologiju, tehničari za kompjutersko upravljanje, radnici na obezbeđenju. Međutim, za većinu ovih zanimanja potrebno je odgovarajuće radno iskustvo

U NSZ kažu da do posla najteže dolaze profili u kojima postoji veći broj lica na evidenciji nego što je broj registrovanih slobodnih radnih mesta, te napominju da je najmanja potražnja za poslom u oblasti tekstilstva i kožarstva, mašinstva i obrade metala, u poljoprivredi i preradi hrane, u šumarstvu i obradi drveta u ekonomiji, pravu i administraciji. Uglavnom su to su zvanja tehničara, ali ni maturanti gimnazije nisu baš traženi.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nenad

  pre 949 dana i 15 sati

  NIsam još nikad čuo da je neko od IT stučnjaka našao posao preko nacionalne službe za zapošljavanje?!

  Oceni komentar:
  1
  2
JKP Vodovod i kanalizacija vremenska prognoza isključenje vode javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Elektrodistribucija Novi Sad ishrana bebe betanija vremenska prognoza novi sad novosadsko porodilište servisne informacije novi sad sahrane elektrovojvodina raspored sahrana novi sad Isključenje struje bez struje novorođenčad novosađani jkp lisje RHMZ Vreme u Novom Sadu namirnice konkurs Republički hidrometeorološki zavod isključenja struje novi sad gradsko groblje jkp novosadska toplana bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo