BERZA RADA: Najtraženiji IT stručnjaci, inženjeri, matematičari...

BERZA RADA: Najtraženiji IT stručnjaci, inženjeri, matematičari...

Sudeći po oglasima koji se objavljuju i onome što traže poslodavci, od radnika se danas ne traže samo diplome, već i razni sertifikati, znanje stranih jezika, razni kursevi.

A koja su zanimanja najtraženija, odnosno koji obrazovni profili najlakše i najbrže dolaze do zaposlenja, saznao je "Dnevnik" u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Novom Sadu.

- Prema podacima o prijavljenim potrebama za zapošljavanjem i broju nezaposlenih lica, može se reći da najveće šanse za zapošljavanje imaju visokoobrazovani profili, i to inženjeri elektrotehnike, elektronike, mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama, IT stručnjaci, matematičari, nastavnici stranih jezika i lekari s odgovarajućim specijalizacijama, diplomirani farmaceuti i stručnjaci za finansije – kaže za ovaj dnevni list savetnik za karijerno informisanje u NZS Đurđina Mačak.

Kad su u profili nižeg nivoa obrazovanja u pitanju, posao najbrže dobijaju  operateri na CNC mašinama, zavarivači, autotroničari/mehatroničari, knjigovođe, računovođe, zanimanja u oblasti nege starih i zdravstvene negovateljice, medicinske sestre, kozmetičari, kuvari, elektrotehničari, tehničari mehatronike, tehničari za biotehnologiju, tehničari za kompjutersko upravljanje, radnici na obezbeđenju. Međutim, za većinu ovih zanimanja potrebno je odgovarajuće radno iskustvo

U NSZ kažu da do posla najteže dolaze profili u kojima postoji veći broj lica na evidenciji nego što je broj registrovanih slobodnih radnih mesta, te napominju da je najmanja potražnja za poslom u oblasti tekstilstva i kožarstva, mašinstva i obrade metala, u poljoprivredi i preradi hrane, u šumarstvu i obradi drveta u ekonomiji, pravu i administraciji. Uglavnom su to su zvanja tehničara, ali ni maturanti gimnazije nisu baš traženi.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nenad

  pre 2645 dana i 12 sati

  NIsam još nikad čuo da je neko od IT stučnjaka našao posao preko nacionalne službe za zapošljavanje?!

  Oceni komentar:
  1
  2