Besmislene izreke koje često izgovaramo

Besmislene izreke koje često izgovaramo

Srpski narod je jako mudar - sve te umotvorine koje su se prenosile s kolena na koleno i danas su podjednako aktuelne kao i pre nekoliko vekova. Ipak, među njima ima i onih izreka koje često izgovaramo ni ne razmišljajući šta znače i da li imaju logike.

"Ako ne počneš, nećeš ni završiti"

"Ako želiš jezgro, slomi ljusku"

"Da se reči kupuju, manje bi se govorile"

"Dva puta meri, a jednom seci"

Ovo su samo neke od naših starih umotvorina koje najbolje pokazuju koliko je naš narod bio mudar i shvatao život na pravi način. U svim tim našim izrekama objašnjen je život verovatno bolje nego u bilo kojem delu slavnih filozofa - ali ipak se i nama podkrala po koja pomalo besmislena izreka. Neke od njih jednostavno nemaju smisla, dok su druge s vremenom prestale da važe. Kao na primer...

"Što se mora nije teško"

Toliko često izgovarana rečenica da je retko ko spreman da zastane i zapita se - kako, pobogu, nije teško?! Ako je nešto teško, onda je teško. To da li se mora ili ne, ni na koji način ga ne čini manje ili više teškim! Primera radi, ako treba da cepate drva, to je težak posao i biće težak bez obzira na to da li morate da ih cepate ili to radite iz zabava. "Što je teško - teško je" već zvuči mnogo realnije.

"Ko visoko leti nisko pada"

Jasno nam je da u pitanju metafora i jasno nam je kakvu poruku treba da pošalje - ali je ponovo krajnje nelogična. Kako to može drugačije da se padne, osim nisko? Da li ste nekad čuli da je neko pao visoko? Ili da je pao osrednje visine? Ako padaš, padaš na dole i nikako drugačije "Ko visoko leti uvek padne" bi imalo više smisla.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan