Besplatan epidural za sve porodilje, ako bude bilo anesteziologa, a nema ih!

Besplatan epidural za sve porodilje, ako bude bilo anesteziologa, a nema ih!

Povodom uputstva ministarstva zdravlja u vezi primene epiduralne analgezije i/ili anestezije prilikom porođaja u zdravstvenim ustanovama, koje naleže bezbolni porođaj za sve trudnice, danas se saopštenjem oglasilo novosadsko porodilište.  

- U Kliničkom centru Vojvodine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo do sada primenjivala se besplatna epiduralna analgezija za 3-4% porodilja prema akušerskim indikacijama (srčana oboljenja porodilje, povišen krvni pritisak, veći pobačaji, maloletnice i dr.). Za ostale porodilje ukoliko nije bilo akušerskih indikacija, a izrazile su želju za bezbolnim porođajem, epiduralna analgezija izvođena je uz angažovanje anesteziologa iz drugih klinika Kliničkog centra Vojvodine, u dopunskom radu, kao vanstandardna usluga, objašnjavaju iz Betanije.

Klinika za ginekologiju Kliničkog centra Vojvodine, jedino je porodilište u Novom Sadu. U toku 2015. godine obavljeno je 6.500 porođaja i preko 1.500 različitih ginekoloških operacija.

- Klinika za ginekologiju i akušerstvo ima ukupno 10 anesteziologa. U toku redovnog radnog vremena na Klinici rade 4 ginekološke sale (3 redovne + 1 za hitne slučajeve), 2 akušerske sale (1 za carske rezove + 1 za hitne slučajeve) i 1 sala na Zavodu za humanu reprodukciju. Takođe na Klinici radi ambulanta za male intervencije u anesteziji (kiretaže, razne incizije i dr.). U svakoj od njih prisutan je anesteziolog. U toku radnog vremena, angažovano je istovremeno 8 anesteziologa na različitim operativnim punktovima. Mora se imati u vidu činjenica  da je u radno vreme na Klinici prisutno oko 7-8 anesteziologa, ostali su ili nakon dežurstva odsutni, ili su na odmoru,  a ponekad odsutni zbog bolesti. U toku dežurstva i vikendom, prisutan je samo jedan dežurni anesteziolog. Postupak primene epiduralne analgezije i/ili anestezije podrazumeva višesatni monitoring porodilje. Uz sve moguće napore zaposlenih, a imajući u vidu podatak  da se dnevno porodi između 20 i 30 porodilja, uz redovan i hitni operativni program, kao i činjenicu da je ansteziologija u našoj zemlji deficitarna specijalizacija i da imamo manjak anesteziologa, praktično je nemoguće omogućiti svim porodiljama primenu ove vrste analgezije, odgovaraju iz Betanije.

Kako navode, potrebno je istaći da zaposleni u Kliničkom centru Vojvodine podržavaju predlog Ministarstva zdravlja za bezbolnim porođajem za sve trudnice i da je to savremena metoda kojoj kao struka stremimo.

- Poštujući uputstvo Ministarstva zdravlja Srbije, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, epiduralna analgezija primenjivaće se i dalje besplatno za sve porodilje gde postoji medicinska indikacija, kao i prema željama porodilje, a u skladu sa trenutnim kadrovskim mogućnostima, odosno u redovno radno vreme i ukoliko bude dostupnih anesteziologa. Molimo pacijetkinje za razumevanje novonastale situacije, zaključuje se u saopštenju.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan