Besplatan epidural za sve porodilje, ako bude bilo anesteziologa, a nema ih!

Besplatan epidural za sve porodilje, ako bude bilo anesteziologa, a nema ih!

Povodom uputstva ministarstva zdravlja u vezi primene epiduralne analgezije i/ili anestezije prilikom porođaja u zdravstvenim ustanovama, koje naleže bezbolni porođaj za sve trudnice, danas se saopštenjem oglasilo novosadsko porodilište.  

- U Kliničkom centru Vojvodine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo do sada primenjivala se besplatna epiduralna analgezija za 3-4% porodilja prema akušerskim indikacijama (srčana oboljenja porodilje, povišen krvni pritisak, veći pobačaji, maloletnice i dr.). Za ostale porodilje ukoliko nije bilo akušerskih indikacija, a izrazile su želju za bezbolnim porođajem, epiduralna analgezija izvođena je uz angažovanje anesteziologa iz drugih klinika Kliničkog centra Vojvodine, u dopunskom radu, kao vanstandardna usluga, objašnjavaju iz Betanije.

Klinika za ginekologiju Kliničkog centra Vojvodine, jedino je porodilište u Novom Sadu. U toku 2015. godine obavljeno je 6.500 porođaja i preko 1.500 različitih ginekoloških operacija.

- Klinika za ginekologiju i akušerstvo ima ukupno 10 anesteziologa. U toku redovnog radnog vremena na Klinici rade 4 ginekološke sale (3 redovne + 1 za hitne slučajeve), 2 akušerske sale (1 za carske rezove + 1 za hitne slučajeve) i 1 sala na Zavodu za humanu reprodukciju. Takođe na Klinici radi ambulanta za male intervencije u anesteziji (kiretaže, razne incizije i dr.). U svakoj od njih prisutan je anesteziolog. U toku radnog vremena, angažovano je istovremeno 8 anesteziologa na različitim operativnim punktovima. Mora se imati u vidu činjenica  da je u radno vreme na Klinici prisutno oko 7-8 anesteziologa, ostali su ili nakon dežurstva odsutni, ili su na odmoru,  a ponekad odsutni zbog bolesti. U toku dežurstva i vikendom, prisutan je samo jedan dežurni anesteziolog. Postupak primene epiduralne analgezije i/ili anestezije podrazumeva višesatni monitoring porodilje. Uz sve moguće napore zaposlenih, a imajući u vidu podatak  da se dnevno porodi između 20 i 30 porodilja, uz redovan i hitni operativni program, kao i činjenicu da je ansteziologija u našoj zemlji deficitarna specijalizacija i da imamo manjak anesteziologa, praktično je nemoguće omogućiti svim porodiljama primenu ove vrste analgezije, odgovaraju iz Betanije.

Kako navode, potrebno je istaći da zaposleni u Kliničkom centru Vojvodine podržavaju predlog Ministarstva zdravlja za bezbolnim porođajem za sve trudnice i da je to savremena metoda kojoj kao struka stremimo.

- Poštujući uputstvo Ministarstva zdravlja Srbije, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, epiduralna analgezija primenjivaće se i dalje besplatno za sve porodilje gde postoji medicinska indikacija, kao i prema željama porodilje, a u skladu sa trenutnim kadrovskim mogućnostima, odosno u redovno radno vreme i ukoliko bude dostupnih anesteziologa. Molimo pacijetkinje za razumevanje novonastale situacije, zaključuje se u saopštenju.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

završni ispit bez struje Isključenje struje Elektrodistribucija Novi Sad jkp novosadska toplana novosadsko porodilište bebe otvoreni bazeni mala matura JKP Vodovod i kanalizacija bez vode Vreme u Novom Sadu gradsko groblje sahrane elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo vremenska prognoza novi sad RHMZ servisne informacije novi sad novosađani JKP Gradsko zelenilo isključenje vode novorođenčad isključenja struje jkp lisje Republički hidrometeorološki zavod betanija raspored sahrana novi sad servisne informacije centralno groblje u Futogu