Besplatna pripremna nastava na većini fakulteta UNS

Besplatna pripremna nastava na većini fakulteta UNS

Fakulteti Univerziteta u Novom Sadu i ove godine organizuju pripremnu nastavu za upis brucoša u zavisnosti od buduće profesije, jer se pokazalo da ona doprinosi uspešnosti kandidata na prijemnom ispitu i do 100 odsto. Većina fakulteta novosadskog univerziteta pripremnu nastavu ne naplaćuje, mada ima i onih koji pripremu naplaćuju.

Na Poljoprivrednom fakultetu u toku je pripremna nastava iz biologije, hemije, ekonomike i matematike, a traje tri časa po danu odnosno 15 časova po predmetu. Pripreme se ne plaćaju. Ni na Tehnološkom fakultetu pripreme se ne plaćaju, a organizovane su za hemiju i matematiku i to po 18 časova po predmetu. Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu organizuje pripremnu nastavu iz istorije i Ustava i prava građana. Pripremna nastava se organizuje po ciklusima, a ciklus traje tri dana. Pripreme se plaćaju 10.000 dinara.

Za pripreme za upis na Medicinski fakultet iz biologije, hemije i matematike treba izdvojiti 15.000 dinara po predmetu. Fond časova po danu je tri, a ukupno se organizuje 42 sata nastave za svaki predmet. Na Ekonomskom fakultetu pripreme koštaju 7.300 dinara za 15 školskih časova po predmetu, a mogu se pohađati informatika, poslovna ekonomija, osnovi ekonomije, filozofija s logikom i matematika. Pripreme na Fakultetu tehničkih nauka iz matematike plaća se 12.500 dinara. Za taj novac planirano je četiri časa po danu odnosno ukupno 40 časova pripreme.

Pripreme na Prirodno-matematičkom fakultetu se ne plaćaju. Za pripremu matematike i informatike predviđeno je 60 časova.

Na Katerdi za solfeđo i metodiku Akademije umetnosti, fond časova je 32, pripreme se plaćaju 16.000 dinara, a moguće je plaćanje u tri rate. U isto vreme priprema za primenjenu umetnost i dizajn, audiovizuelne medije, kameru, montažu, animaciju, glumu i režiju se ne plaćaju.

Sve pripreme na fakultetima novosadskog Univerziteta organizovane su subotom, tako da maturanti mogu bez problema da ih pohađaju. Većina pripremnih subota su do kraja ovog i prvoj polovini narednog meseca, a fakulteti za buduće brucoše organizuju i probni prijemni ispit neposredno pre zvaničnog, kako bi sami kandidati videli koliko znaju i na koliko bodova mogu sa postojećim znanjem da konkurišu.

Više o ovoj temi pročitajte na sajtu "Dnevnika"

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan