Besplatna pripremna nastava na većini fakulteta UNS

Besplatna pripremna nastava na većini fakulteta UNS

Fakulteti Univerziteta u Novom Sadu i ove godine organizuju pripremnu nastavu za upis brucoša u zavisnosti od buduće profesije, jer se pokazalo da ona doprinosi uspešnosti kandidata na prijemnom ispitu i do 100 odsto. Većina fakulteta novosadskog univerziteta pripremnu nastavu ne naplaćuje, mada ima i onih koji pripremu naplaćuju.

Na Poljoprivrednom fakultetu u toku je pripremna nastava iz biologije, hemije, ekonomike i matematike, a traje tri časa po danu odnosno 15 časova po predmetu. Pripreme se ne plaćaju. Ni na Tehnološkom fakultetu pripreme se ne plaćaju, a organizovane su za hemiju i matematiku i to po 18 časova po predmetu. Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu organizuje pripremnu nastavu iz istorije i Ustava i prava građana. Pripremna nastava se organizuje po ciklusima, a ciklus traje tri dana. Pripreme se plaćaju 10.000 dinara.

Za pripreme za upis na Medicinski fakultet iz biologije, hemije i matematike treba izdvojiti 15.000 dinara po predmetu. Fond časova po danu je tri, a ukupno se organizuje 42 sata nastave za svaki predmet. Na Ekonomskom fakultetu pripreme koštaju 7.300 dinara za 15 školskih časova po predmetu, a mogu se pohađati informatika, poslovna ekonomija, osnovi ekonomije, filozofija s logikom i matematika. Pripreme na Fakultetu tehničkih nauka iz matematike plaća se 12.500 dinara. Za taj novac planirano je četiri časa po danu odnosno ukupno 40 časova pripreme.

Pripreme na Prirodno-matematičkom fakultetu se ne plaćaju. Za pripremu matematike i informatike predviđeno je 60 časova.

Na Katerdi za solfeđo i metodiku Akademije umetnosti, fond časova je 32, pripreme se plaćaju 16.000 dinara, a moguće je plaćanje u tri rate. U isto vreme priprema za primenjenu umetnost i dizajn, audiovizuelne medije, kameru, montažu, animaciju, glumu i režiju se ne plaćaju.

Sve pripreme na fakultetima novosadskog Univerziteta organizovane su subotom, tako da maturanti mogu bez problema da ih pohađaju. Većina pripremnih subota su do kraja ovog i prvoj polovini narednog meseca, a fakulteti za buduće brucoše organizuju i probni prijemni ispit neposredno pre zvaničnog, kako bi sami kandidati videli koliko znaju i na koliko bodova mogu sa postojećim znanjem da konkurišu.

Više o ovoj temi pročitajte na sajtu "Dnevnika"

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp lisje RHMZ raspored sahrana novi sad isključenja struje novorođenčad bez vode gradsko groblje isključenje vode klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe porodilište betanija jkp novosadska toplana horoskopski znaci Republički hidrometeorološki zavod bez struje almaško groblje elektrovojvodina vremenska prognoza novi sad horoskop raspored sahrana i ispraćaja sahrane centralno groblje u Futogu matična knjiga rođenih JKP Vodovod i kanalizacija havarija na vodovodu servisne informacije novi sad radosne vesti novosadsko porodilište servisne informacije