BESPLATNA STRUJA I GAS: Mnogo zainteresovanih, malo prijavljenih

BESPLATNA STRUJA I GAS: Mnogo zainteresovanih, malo prijavljenih

Ove godine je za besplatnu struju i gas za socijalno ugrožene izdvojeno milijadu i 650 miliona dinara, dok je u budžetu za 2017. za to planirano manje novca – milijardu i 150 miliona dinara.

Iz Ministarstva energetike objašnjavju da je prošle godine potrošena samo polovina planirnih sredstva i pozivaju građane da obnove zahteve, pošto novca za energetske olakšice ima dovoljno.

Besplatne kilovate ove godine koristi 65.000 siromašnih domaćinstava, a besplatan gas u grejnoj sezoni dobija 95 porodica. To je i dalje pet puta manje od očekivanog broja.

- Čuo sam da valjda samo socijalni slučajevi imaju pravo, kaže jedan građanin, dok drugi dodaje da narod ne zna za takve pogodnosti.

 - Bilo bi mi drago da se to uvaži, i ja sam u toj kategoriji. Imam 20.000 – rekao je jedan od anketiranih.

U Ministarstvu energetike objašnjavaju da su sredstva za socijalne energetske karte za iduću godinu realno planirana, jer se u tom poslu već ima iskustva.

- Zašto je manja količina novca? Iz prostog razloga što mi novac koji je bio predviđen za prošlu godinu nismo uspeli da potrošimo. Građani ne treba da brinu, jer dovoljno je novca namenjeno tome – rekla je Mirjana Filipović, državna sekretarka u Ministarstvu energetike.

Novom Uredbom koja je doneta prošle godine, lokalne samouprave beleže blagi porast korisnika tih energetskih olakšica.

- U toku 2015. ukupno energetski zaštićenih kupaca na teritoriji grada Kikinde je bilo oko 500, što iznosi jednu trećinu ukupnog broja primaoca socijalne pomoći. U ovoj godini to je ukupan broj od 823 energetski zaštićenih kupaca – kaže Dunja Vujčić, sektretarka Sekretarijata za društvene delatnosti u Kinindi.

Nadležni očekuju da besplatnu struju i gas u 2017. iskoristi 85.000 ugroženih domaćinstava.

Opšinije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Kupac

  pre 1334 dana i 1 sat

  Pogresna informacija jer je na primer Suprotno uredbi o energetski zasticenom kupcu Clan 9 stav 2 meni onemoguceno 5 meseci statusa i uradeno besplatnih 1000kW. Isto kao zbog administrativnih promena i gresaka prilikom predaje ingerencije sa sluzbe za socijalni rad na gradsku upravu bar prva dva meseca vecina socijalno ugrozenih nije imala status energetski zasticenih kupaca sto su desetine ako ne i stotine hiljada kW.

  Oceni komentar:
  0
  0